VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika12/09/2019

ZAHVALNOST ZA PRINCIPIJELAN STAV O PITANjU NEPRIZNAVANjA KOSOVA

 

BEOGRAD, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u razgovoru sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom da Srbija izuzetno cijeni principijelnu poziciju Vatikana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

 

Vučić je istakao da odnose Srbije i Vatikana odlikuje podudarnost stavova o značajnim međunarodnim pitanjima.

Riječ je, kako je naveo, prije svega o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasljeđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa na Kosmetu, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom Uneska.

"Izuzetno cenimo principijelnu poziciju Vatikana po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić.

On je zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

"Srbija je čvrsto uverena da razgovori predstavljaju jedini put za rešavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksa, uzdržali od recipročnih mera i bilo kakvih poteza koji bi dodatno otežali postojeće stanje. Naša strana nastavlja sa konstruktivnim zalaganjem za pronalaženje održivog i kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije, isključivo putem dijaloga. Međutim, prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor", naglasio je Vučić.

Vučić je naglasio da je saradnja između Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i konstruktivna, uz obostrano uvažavanje.

On je istakao da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unapređuje odnose sa Vatikanom, dodajući da će naredne godine biti obilježeno 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Vučić je zahvalio Vatikanu i papi Franji na podršci koju pruža evropskim integracijama Srbije.

"Posebno cenimo zalaganje da se proces evrointegracija regiona zapadnog Balkana u EU ubrza, a države članice ohrabre da pomognu i podrže taj proces", rekao je Vučić.

On je dodao da nedavne posjete pape Franje zapadnom Balkanu predstavljaju snažnu političku podršku cijelom regionu i pružaju važan doprinos jačanju dijaloga, duha humanosti i solidarnosti, kao i podršku u pogledu strateški značajnih političkih pitanja za region.

Na sastanku u Vatikanu bilo je riječi o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i međunarodnoj saradnji.

Razgovarano je i o jačanju saradnje u oblasti kulture, istorijskih nauka, kao i zajedničkim projektima naučnih instituta Srbije i Vatikana.