VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika12/09/2019

ZVIZDIĆ: EVROPSKA PERSPEKTIVA ZAPADNOG BALKANA NEMA ALTERNATIVU

 

SARAJEVO, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić ponovio je da evropska perspektiva zapadnog Balkana nema alternativu i da je politika proširenja jedini garant stabilnosti, vladavine prava i ekonomskog prosperiteta za BiH i region.

 

Zvizdić je danas u Pragu prisustvovao sastanku zvaničnika Višegradske grupe i zapadnog Balkana, čiji je domaćin bio predsjednik Vlade Češke Andrej Babiš, a, osim premijera Višegradske grupe, sastanku su prisustvovali i premijeri Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije, saopšteno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

On je izrazio zadovoljstvo da predloženi kandidat za poziciju komesara EU za proširenje dolazi iz zemlje koja je član Višegradske grupe i oduvijek je podržavala integraciju zapadnog Balkana u EU.

Zvizdić je istakao da sve zemlje Višegradske grupe i zapadnog Balkana treba da teže jačanju međusobne političke, ekonomske, društvene i kulturne saradnje, kako bi jedni drugima bili iskreni oslonac u procesu evropskih integracija.

"Samo puna integracija zapadnog Balkana u EU služi najboljem interesu kontinenta. Neophodno je zadržati zamah proširenja i trajnu predanost sprovođenju reformi radi preuzimanja evropske pravne tekovine i dostizanja standarda EU, uz stalno jačanje regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa", rekao je Zvizdić tokom obraćanja.

U saopštenju se ističe da je Zvizdić govorio i o osnovnim preduslovima za prevazilaženje problema na zapadnom Balkanu i rekao da su to politička saradnja, volja za dijalogom, jačanje vladavine zakona, stabilnost i ekonomske reforme.

"Dalja izgradnja transportne, energetske i digitalne infrastrukture, kao i unapređenje ukupne povezanosti na zapadnom Balkanu, kao i regiona sa EU, predstavljaju ključni faktor za razvoj i zapošljavanje i sigurno će donijeti direktnu korist regionalnim ekonomijama i građanima", istakao je Zvizić.

On je napomenuo da stalna saradnja i povezanost zemalja zapadnog Balkana treba da budu prioritet svih, a saradnja i podsticanje dobrih međusobnih odnosa u regionu najbolji put za uspostavljanje povjerenja.

"Samo zajedničkim djelovanjem i prihvatanjem činjenice da je zajedničko tržište zapadnog Balkana privlačnije ako nije podijeljeno nacionalnim granicama, otvorićemo puteve daljeg podsticanja za domaće i uspješnog privlačenja stranih investicija", istakao je Zvizdić.

Zvizdić se tokom izlaganja osvrnuo i na pitanje migrantske krize, pri čemu je istakao legalan i human odnos koji institucije BiH imaju u vezi sa ovim pitanjem, ali i jasan stav da BiH neće biti sabiralište migranata na zapadnom Balkanu i da u tom smislu očekuje pomoć EU.