VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/09/2019

CILJ - POVEĆANjE NATALITETA

 

BANjALUKA, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji prisustvuje humanitarnoj utakmici na gradskom stadionu u Banjaluci, istakao je da je ovo prilika da se ljudi okupe oko divne ideje i da se skrene pažnja na značaj povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

 

"Društvo ima osjećaj i potrebu da skrene pažnju na problem rađanja i da podstakne sve ljude, majke, prije svega, da donose lake odluke u tom pogledu, računajući na opštedruštvenu podršku", rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da je ova utakmica dio ukupnih napora koji se ulaži u Srpskoj i zahvalio predsjedniku fondacije "Djeca nam se rađala" Vladi Đajiću i njegovom timu koji su osmislili ovakve aktivnosti i danas skrenuli pažnju i dali doprinos promociji ove ideje.

Dodik je napomenuo da aktuelna vlast pokušava da napravi jednu odgovornu i sistematsku pronatalitetnu politiku.

"Moramo da krenemo od najmanjeg uzrasta, od toga da prije svega pružimo podršku porodici, mladima u reproduktivnoj fazi da rađaju djecu, da znaju da ih čeka odgovorno društvo, koje će im obezbijediti i za narednih nekoliko godina učiniti da predškolsko obrazovanje bude što jeftinije, odnosno besplatno", naveo je Dodik.

On je dodao da će se nastojati da se pomogne mladim bračnim parovima u rješavanju stambenih kredita, zapošljavanja i standarda uopšte.

Dodik je poručio da treba imati veliku porodicu, da je to jedino što je važno u starijim godinama, te napomenuo da on ima šestoro unučadi. "Svaki dan prva moja interesovanja su kako su oni, kako je u školi vrtićima, jesu li zdravi", dodao je Dodik.

Prvom revijalnom utakmicom - između ekipa ljekara Univerzitetskog kliničkog centra i novinara "Sedma sila" na gradskom stadionu u Banjaluci danas je zvanično počela kampanja "Djeca nam se rađala", u organizaciji istoimene fondacije, s ciljem podizanja svijesti o značaju povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

Nakon ove utakmice na Gradskom stadionu u Banjaluci uslijediće i humanitarna fudbalska utakmica veterana beogradske "Crvene zvezde" i banjalučkog "Borca".