VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika12/09/2019

POTVRĐENA POSVEĆENOST PROŠIRENjU NA ZAPADNI BALKAN

 

PRAG, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Višegradska grupa potvrdila je posvećenost bližoj saradnji sa zemljama zapadnog Balkana i pozvala EU da region posmatra kao priliku i stratešku investiciju, piše portal "Imerdžing Jurop".

 

Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da su predstavnici Višegradske grupe, koju čine Slovačka, Mađarska, Poljska i Češka, usvojili deklaraciju u kojoj je predstavljen zajednički stav lidera da je politika proširenja EU najvažnije oruđe za promovisanje bezbjednosti na zapadnom Balkanu, a samim tim i u Evropi.

"Pozdravljamo mogućnost da u oktobru ponovo započnemo pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom i nadamo se da ćemo ubrzati pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi te zemlje mogle da postanu članovi EU prije kraja 2027. godine", istakao je Babiš nakon sastanka premijera Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana.

Portal naglašava da će ključnu ulogu u određivanju budućnosti zapadnog Balkana imati Laslo Trošanji, koji je predložen za novog komesara EU za proširenje.

Slovački premijer Peter Pelegrini izjavio je da je to najbolja moguća kombinacija, jer novi komesar za proširenje dolazi iz Mađarske, koja zagovara proširenje EU.

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki izjavio je da EU "ne voli vakuum u politici" i da će, ukoliko Brisel ne ponudi nešto zapadnom Balkanu, to učiniti drugi, kao što su Rusija ili Kina.

Predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban rekao je da će priključivanje zemalja zapadnog Balkana pomoći u borbi protiv ilegalne migracije.

"Migranti dolaze iz zemalja koje nisu dio EU. Da Unije nije spavala i da je ranije primila Sjevernu Makedoniju i Srbiju, ne bismo imali toliki broj migranata koji dolaze dolaze u Evropu. Zapadni Balkan nije breme, već prilikla za EU", istakao je Orban.

Sastanku zvaničnika Višegradske grupe i zemalja zapadnog Balkana u Pragu, čija je tema jačanje političke i ekonomske saradnje dva regiona, prisustvovala je i predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj nije došao na skup, navodno zbog obaveza u vezi sa predizbornom kampanjom.

Međutim, "Imerdžing Jurom" piše da se smatra da je pravi razlog Haradinajevog izostanka nedavna izjava predsjednika Češke Miloša Zemana, koji je rekao da treba preispitati odluku Praga o priznavanju jednostranog proglašene nezavisnosti Kosova.