VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/09/2019

VETERANI "CRVENE ZVEZDE" I "BORCA" ODIGRALI HUMANITARNI MEČ

 

BANjALUKA, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Banjaluci je danas, u okviru kampanje "Djeca nam se rađala", u organizaciji istoimene fondacije, odigrana humanitarna revijalna fudbalska utakmica veterana beogradske "Crvene zvezde" i banjalučkog "Borca" s ciljem podizanja svijesti o značaju povećanja nataliteta u Republici Srpskoj.

 

Legende beogradske "Crvene zvezde" savladale su asove banjalučkog "Borca" i Republike Srpske rezultatom 3:0.

U prvom revijalnom susretu ekipa ljekara Univerzitetskog kliničkog centra nadigrala je tim novinara "Semda sila" sa 2:0.

Prvi meč počeo je udarcem koji su zajednički izveli legenda "Crvene zvezde" Dragan Džajić i predsjednik Fondacije "Djeca nam se rađala" Vlado Đajić na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Vlado Đajić je rekao da borba protiv bijele kuge mora biti prioritet svakog pojedinca, ali i cijele Republike Srpske.

"Nije važan rezultat, već da pobijedi nešto dobro, lijepo i pozitivno. Svi smo se okupili ovdje jer imamo zajednički cilj, a to je podizanje svijesti o značaju nataliteta u Republici Srpskoj", istakao je Đajić.

Kampanju "Djeca nam se rađala" stanovnici Srpske mogu podržati pozivom na humanitarni broj 1432 i tako donirati jednu KM kao doprinos povećanju nataliteta. Ovaj broj u funkciji je do kraja septembra.

Kampanju su prisustvom utakmicama podržali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković, ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović i ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Humanitarno-fudbalski spektakl u Banjaluci pratio je veliki broj gledalaca, a među veteranima "Zvezde" bili su i legende ovog sporta Dragan Džajić, Stanislav Karasi, Miloš Šestić, Milko i Boško Đurovski, Vladimir Petrović Pižon.

Današnjem događaju doprinos su dale i brojne estradne zvijezde, koje su nastupile besplatno.

Iz Fondacije "Djeca nam se rađala" ukazuju da je stopa nataliteta u Srpskoj u konstantnom padu, a da je od 2011. godine broj živorođenih pao ispod 10.000.

"Za proteklih 20 godina, u periodu 1996-2016, rođeno je ukupno 239.669 djece, istovremeno je umro 281.741 stanovnik, pa je prirodni priraštaj negativan za 42.072 stanovnika. Samo na osnovu negativnog prirodnog priraštaja broj stanovnika Republike Srpske za 10 godina smanjio se za 3,6 odsto", naveli su iz ove fondacije.