VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/09/2019

CRNADAK UPOZNAO FERUTU O NAMJERAMA HRVATSKE U TRGOVSKOJ GORI

 

SARAJEVO, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak rekao je da će domaće institucije na svim nivoima u narednom periodu biti uključene u intenzivnu saradnju BiH sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju /IAEA/ u vezi sa namjerama Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora.

 

Crnadak je danas u Beču upoznao vršioca dužnosti direktora IAEA Kornela Ferutu o konkretnim razlozima zbog kojih se BiH oštro protivi izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori, koju je najavila Hrvatska, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

On je, tokom susreta na marginama Generalne konferencije IAEA, izrazio nadu da će dobra saradnja BiH i IAEA koja je doprinijela poboljšanju nuklearne bezbjednosti u BiH biti nastavljena i u drugim oblastima.

Tokom dana Crnadak će se obratiti 53. Generalnoj konferenciji IAEA kako bi najvišem resornom tijelu pod okriljem UN, bila skrenuta pažnja na najavu Hrvatske da skladišti otpad iz Nuklearne elektrane "Krško" na samoj granici sa BiH, u blizini opštine Novi Grad.

Prema procjenama, odlaganje radioaktivnog otpada direktno bi ugrozilo nekoliko stotina hiljada ljudi u devet opština u slivu rijeke Une.