VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/09/2019

OPREMLJENA MIKROBIOLOŠKA LABORATORIJA I SLUŽBA ORL

 

DOBOJ, 18. SEPTEMBRA /SRNA/ - Bolnica "Sveti apostol Luka" opremila je mikrobiološku laboratoriju i Službu ORL novim uređajima, zahvaljujući kojima korisnici zdavstvenih usluga iz dobojske regije neće više morati da za brojnu dijagnostiku i tretmane putuju u zdravstvene centre u Banjaluci.

 

Načelnik Službe za mikrobiologiju Milica Šarčević rekla je novinarima da, zahvaljujući novom uređaju, od juna dobojska bolnica može da dijagnostikuje hepatitise A, B, C i E, sidu, toksoplazmozu, citomegalovirusnu infekciju, rubeolu, lajmsku boreliozu, te infektivnu mononukleozu.

"Nalazi su gotovi u roku od 24 ili 48 časova", rekla je Šarčevićeva, a pacijenti mogu doći sa uputnicom porodičnog ljekara.

Ona navodi da uređaj ima kapacitet da radi sve mikrobiološke analize na humanim uzorcima kao i mikrobiološku čistoću nežive prirode.

Šarčevićeva je najavila da će mikrobiologija uskoro biti opremljena i aparatom za molekularnu dijagnostiku sa širokom paletom analiza.

Defektolog Ozren Jović kaže da je Služba ORL opremljena digitalnim logopedskim setom, koji je autorsko djelo profesora Mladena Heđevera iz Centra "Tara" u Zagrebu.

On kaže da se aparat, između ostalog, koristi za korekciju artikulacije, fenijatrijske vježbe, uvježbavanje estetike govora, te da znatno ubrzava rehabilitaciju.

Jović navodi da godišnje kroz audiološki kabinet prođe do 7.000 pacijenata.