VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura20/09/2019

OTVORENI 56. BEOGRADSKI MEĐUNARODNI SUSRETI PISACA

 

BEOGRAD, 20. SEPTEMBRA /SRNA/ - U Narodnoj biblioteci Srbije danas su otvoreni 56. Beogradski međunarodni susreti pisaca, na kojima učestvuje 21 književnik iz 17 zemalja.

 

U pozdravnoj besjedi predsjednik Udruženja književnika Srbije /UKS/ Milovan Vitezović rekao je da je Beograd kroz vijekove izdržavao sve hirove istorije i surove ćudi osvajača, te da su istoričari utvrdili da je obnavljan više od 40 puta.

Vitezović je dodao da je Beograd "obnavljan i legendama i poezijom", a prva pjesma u njegovu slavu, koja je sačuvana, napisana je 1433. godine.

"U svojoj burnoj i dugotrajnoj borbi za oslobođenje, a potom i za očuvanje svoje slobode, srpski narod, nemajući tolike podrške u zemljama slobodne Evrope, imao je najveće saveznike u pesnicima", naveo je on.

Vitezović je pomenuo imena srpskih saveznika u istorijskoj hronologiji kao što su Gete, Grim, Puškin, Igo, Rostan, D`Anuncio, Breht..., prenijeli su beogradski mediji.

On je dodao da su na kraju 20. vijeka u NATO agresiji na Srbiju, u svom višemjesečnom otporu građani Srbije i srpski pjesnici imali najveću podršku u Pinteru, Handkeu, Vojnoviču, Čomskom, Teodoropulusu i mnogima u svijetu.

"Dobro došli u Srbiju, zemlju dobrih, gostoljubivih i duševnih ljudi i iskreno egzaltiranih pesnika", rekao je Vitezović.

U ime Ministarstva kulture i informisanja, pokrovitelja susreta pisaca, skup je pozdravio državni sekretar Aleksandar Gajović, koji je istakao da ova manifestacija traje dugo i da je postala dio i istorije i tradicije.

Ovogodišnji susreti pisaca posvećeni su jubilejima, 200 godina od rođenja velikog američkog pjesnika Volta Vitmena i 125 godina od rođenja srpskog velikana Momčila Nastasijevića, o kojima je na engleskom, ruskom i srpskom govorio Aleksandar Petrov, predsjednik Odbora UKS za međunarodnu književnu saradnju.

Petrov je podsjetio da je još 1919. godine Vitmena preveo Ivo Andrić i o njemu napisao da je "to pjesnik tijela i pjesnik duše, pjesnik slobode, radosti, borbe, energije, djevičanske zemlje i zdravih, dobrih, smjelih ljudi, pjesnik demokratije, ljubavi i religije, pjesnik drugarstva i požrtvovanosti, ali i pjesnik poroka i nesreće, koju je prizivao".

Petrov je za Nastasijevića rekao da je pjesnik paradoksa, i to paradoksa koji ima neki cilj.

"Bolje reći da je on pesnik tajni koju posvećuje nama koji ga čitamo", rekao je Petrov.

U ime gostiju učesnika govorio je Ivan Čarotan iz Bjelorusije, istakavši da on "nije samo Belorus, nego i Bjelosrbin".