VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/09/2019

SASTANAK U BEOGRADU NE PREDSTAVLJA ZAVJERU

 

SARAJEVO, 20. SEPTEMBRA /SRNA/ - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da sastanak u Beogradu, kome će prisustvovati i predstavnici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske, ne predstavlja nikakvu "skrivenu zavjeru", te naglasio da postoji međunarodna zavjera protiv BiH.

 

Dodik je rekao da da će sutra u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o situaciji u BiH i uzrocima ovakvog stanja, te dodao da je visoki predstavnik najviše odgovoran za ovakvu situaciju jer donosi odluke i zakone koje su protivpravne.

"Srbija je najvažnija zemlja za region i njegovu stabilnost, a Vučić pokazuje sposobnost da u veoma delikatnim okolnostima održava dijalog i stabilnost u njemu. Sasvim je logično da jednoj takvoj ličnosti, koja je poštovana od mnogih iz međunarodne zajednice, mi predočimo situaciju u BiH", istakao je Dodik.

On smatra da povremeno treba držati sastanke sa Vučićem, samim tim jer je Srbija potpisnica Dejtonskog sporazuma i jednako odgovorna, kao i sve druge potpisnice, za mnoga dešavanja u BiH.

"Međunarodnom intervencijom Srbija je stavljena u kraj pa se, recimo, Beograd ili Zagreb angažuju onda, kada treba da se disciplinuje Republika Srpska ili Hrvati u BiH", izjavio je Dodik za TV1.

On je naglasio da Srbija, kao potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, ima odgovornost i ima pravo, kao i Republika Srpska, da zatraži izvještaj visokog predstavnika i da vidi gdje su uzroci ovog stanja u BiH.

Dodik je rekao da se Srbija uvijek zalagala za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali i dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, što će, kako je rekao, sutra i biti saopšteno.

Prema njegovim riječima, Srbija nikada nije krila da želi dobre odnose i sa Sarajevom, kao što ima i sa Banjalukom, ali je problem u tome što vlast u Sarajevu ignoriše taj stav i stalno pravi neku "babarogu" od Srbije.

"Kada smo pričali o nekim elementima integracije u energetskom sektoru, recimo u proizvodnji struje, da zajedno uradimo energane, sam Vučić je pitao možemo li razgovarati sa FBiH", rekao je Dodik, dodavši da do tog sastanka nikada nije došlo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske.

Sastanku će prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović.

Do sastanka dolazi nakon što je SDA nedavno usvojila deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom "republika BiH", sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim. Deklaracija predviđa i uspostavljanje "bosanskog jezika".