VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura20/09/2019

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA DRAGANA BARTULE

 

BRČKO, 20. SEPTEMBRA /SRNA/ - Izložba slika akademskog slikara iz Loznice Dragana Bartule pod nazivom "Čuvari koplja Svetog Đorđa" otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji u Brčkom.

 

Kustos Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je novinarima da je izložba na kojoj su predstavljena 54 djela, prije svega, nastala na mitu, legendi i predanjima.

"Izložba odiše neobičnim svjetlom, bogatim koloritom i čudnim figurama koje krase slike i zajedno doprinose čarobnom raspoloženju posmatrača, posebno onih koji vole bajke i doživljavaju ih na drugačiji, zreliji način", pojasnila je Đurovićeva.

Autor izložbe Dragan Bartula rekao je da je na izložbi u Brčkom predstavio i svoje dnevnike koji su nastali za vrijeme njegovog boravka u Italiji gdje je imao četiri samostalne izložbe.

Bartula je nosilac brojnih nagrada i priznanja u Srbiji i inostranstvu, a u Brčkom mu je dodijeljena Zlatna paleta za 2018. godinu za doprinos u radu Međunarodne simpozijum likovne radionice.

"Bez obzira da li su sa naših prostora ili iz inostranstva nagrade su podjednako značajne, ali se moraju opravdati. Zato su obavezujuće i traže dodatni rad", istakao je Bartula.

Istoričar umjetnosti iz Beograda Dušan Milovanović za Dragana Bartulu kaže da je slikar autentične umjetničke poetike, koji na moderan način povezuje filozofsko-metafizičko slikarstvo sa istorijom, tradicijom i porijeklom.

Izložba će biti otvorena mjesec dana.