VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 03/10/2019

ZAVRŠNA FAZA "MOSTARIZACIJE"

 

Konzervirano stanje u kojem se ionako nepostojeća zemlja raspada kao buđav hljeb dodatno je u Srbima, a i Hrvatima, ubilo volju za bilo kakvim angažovanjem na zajedničkom nivou, van svojih institucija, dok je Bošnjake učvrstilo u uvjerenju da mogu sve što požele /a stranci dozvole/.

 

Piše: Nenad TADIĆ

BIJELJINA, 3. OKTOBRA /SRNA/ - BiH nema naciju, nema simbole, nema identitet, a sada više ni legitimnu vlast, pošto ni godinu dana od opštih izbora nije formiran novi saziv Savjeta ministara niti do kraja uspostavljen parlament.

Tako je BiH ušla u fazu "mostarizacije" - situaciju veoma sličnoj stanju u gradu Mostaru, u kojem cijelu deceniju nije formirana nova vlast, a ni održani izbori.

Vlast je jedino formirana u Republici Srpskoj i u nekoliko federalnih kantona, ali u većini preostalih, kao i u Federaciji BiH /FBiH/, nije ni na vidiku.

Oni koji prate političku situaciju u BiH bez problema mogu da kao glavne uzroke neformiranja vlasti prozovu SDA i njoj vjerne političke trabante, poput Demokratskog fronta Željka Komšića, koji ne želi srpske predstavnike u vlasti ako im politički ne odgovaraju.

Pošto ne mogu da utiču na izbor srpskog kadra u zajedničkim organima, bošnjačka politička elita izabrala je opstrukciju izborne volje i zadržavanje svog kadra u zajedničkim organima, koji je u posljednje četiri godine preuzeo neke od ključnih resora na nivou BiH.

Sa Hrvatima su se već "razigrali" izborom Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, čime su hrvatskoj strani poručili da ih nije briga za korekcije Izbornog zakona i da svoju konstitutivnost u FBiH mogu imati samo na papiru.

Spor u vezi sa članstvom u NATO-u samo je inscenirani "igrokaz" političkog Sarajeva da bi imali opravdanje za opstrukciju smjene vlasti. Pri tome se misli na opstrukciju, prije svega, novog kadra iz Srpske.

U svemu tome političko Sarajevo ima diskretnu, ali opipljivu podršku svojih ratnih i poslijeratnih zapadnih mentora, prije svega iz SAD. Jer, stopiranje političkog života u dejtonskoj BiH, čime se intenzivno bavi SDA, nije moguće bez pristanka Vašingtona, koji je i omogućio Dejtonski mirovni sporazum.

Odobravajuće ćutanje političkih mentora Sarajeva na opstrukciju izbora i demokratske smjene vlasti u FBiH i zajedničkim organima BiH dalo je nova krila vjerskom fundamentalizmu među bošnjačkom elitom.

Tako je osvanula nova deklaracija SDA, koja, na moderniji način, najavljuje realizaciju "Islamske deklaracije" Alije Izetbegovića. U šerijatskoj državi pravi izbori nisu ni mogući, ni potrebni - vlada se posredstvom vjere i Kurana.

Pošto za tako nešto još nema moći /a ni strane dozvole/ SDA se dosjetila da zamrzne politički život do nekih boljih /šerijatskih/ vremena.

Ovo konzervirano stanje u kojem se ionako nepostojeća zemlja raspada kao buđav hljeb dodatno je u Srbima, a i Hrvatima, ubilo volju za bilo kakvim angažovanjem na zajedničkom nivou, van svojih institucija, dok je Bošnjake učvrstilo u uvjerenju da mogu sve što požele /a stranci dozvole/.

Kako će se sve završiti?

U scenariju "mostarizacije" imamo političku i društvenu žabokrečinu u kojoj svaka nacija živi za sebe na neodređeno vrijeme i snalazi se kako zna. Ako se to primijeni na nivo BiH, to znači da Republika Srpska mora da postane ono što joj je u Dejtonu i dato - država.

Ne "država u državi", jer druge države /BiH/ praktično više i nema, već država sa svim unutrašnjim i spoljnim prerogativima.

Samo tako Srbi, kao samosvojan politički i društveni faktor, mogu da isplivaju iz "suverenog", "jedinstvenog" i "cjelovitog" političkog blata BiH, koje nas je prvo uvelo u rat, a danas drži kao taoce i sužnje nerealne ambicije sarajevske političke elite da sve uredi prema svom liku.

Kao u čuvenoj sevdalinki "Šeta Fata po Mostaru sama"... Nek joj je sa srećom i bez nas!