VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet09/10/2019

UKRAJINSKE SNAGE GRANATIRALE NASELJE ZOLOTO

 

LUGANSK, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Ukrajinska vojska granatirala je naselje Zoloto u Luganskoj Narodnoj Republici, pred današnje planirano povlačenje oružanih snaga sa linije kontakta, saopštio je portparol Narodne vojske Jakov Osadči.

 

On je rekao da komandanti jedinica u zoni sukoba pokušavaju da ometaju proces povlačenja snaga i opreme sa kontrolnog punkta "Broj dva" u Zolotom, uprkos namjeri predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da mirnim sredstvima pronađe rješenje za oružane sukobe u Donbasu.

"Ukrajinske snage pojačale su granatiranje naselja u zoni isključenja u Luganskoj Narodnoj Republici čime pokušavaju da isprovociraju odgovor Narodne vojske", istakao je Osadči.

Prema riječima Osadčija, ukrajinske snage su u napadu koristile pješadijska borbena vozila i malo oružje, javio je TASS.

Osadči je pozvao međunarodne organizacije da natjeraju lidere ukrajinske vojske da prekinu sa provokacijama duž linije kontakta čiji je cilj eskaliranje sukoba u Donbasu i da ispune svoje obaveze u vezi sa povlačenjem vojske i opreme.

On je dodao da snage Luganske Narodne Republike u potpunosti poštuju postignute sporazume o prekidu vatre i da ne nasjedaju na provokacije.

Učesnici sastanka Kontaktne grupe za Ukrajinu, koji je održan 2. oktobra u Minsku, saglasili su se u vezi sa rasporedom povlačenja snaga u naseljima Zoloto i Petrovsko.