VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija09/10/2019

PETRIČEVIĆ: KOMPANIJE ZAINTERESOVANE ZA ULAGANjA

 

DERVENTA, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas u Derventi da je ta opština primjer privrednog okruženja na koji bi trebalo da se ugledaju sve ostale opštine, ali i Republika Srpska, te da su kompanije iz Poljske, Austrije i Njemačke zainteresovane za ulaganje u toj opštini.

 

Petričević je rekao nakon sastanka sa načelnikom opštine Derventa Miloradom Simićem i njegovim saradnicima, da su razgovarali o načinu poslovanja u ovoj lokalnoj zajednici i iskustvima.

"Bilo je riječi i o jednostavnosti procedura neophodnih investitorima koji žele da ulažu, o poslovnim zonama koje ima Derventa i mogućnostima proširenja", rekao je Petričević novinarima.

On je naveo da je sa Simićem razgovarao i o tome kako tim privrednicima ubuduće pomoći i koje povlastice kao ulagači imaju od Vlade Republike Srpske.

"To se odnosi na pomoć za zapošljavanje lica sa evidencije biroa, odnosno povrat poreza na godišnjem nivou, sa planom da se poveća povrat poreza dvije godine", rekao je Petričević.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je istakao da u ovoj lokalnoj zajednici posluje više od 800 privrednika i da izvoz iznosi 300 miliona KM, a uvoz 290 miliona KM.

"U narednom vremenu probaćemo definisati sa privrednicima teme o kojima bismo na zajedničkom sastanku razgovarali i šta je potrebno učiniti da bi privrednicima bilo olakšano poslovanje", rekao je Simić.

On je rekao da je na sastanku predstavio sliku Dervente kada je riječ o zapošljavanju, preduzetnicima, industrijskim zonama i kako je ova opština došla do vrha u Republici Srpskoj po izvozu i malaj stopi nezaposlenosti.

Petričević i Simić posjetili su danas privredne subjekte "Metalac MBM" koji se bavi proizvodnjom alata, te "Tokarenje" koje se bavi mašinskom obradom metala.