VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija09/10/2019

PROJEKAT ULAGANjA U JAVNE OBJEKTE SA NISKOM EMISIJOM UGLJEN-DIOKSIDA

 

NOVI GRAD, 9. OKTOBRA /SRNA/ - Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača razgovarao je danas sa Edinom Zahirovićem iz tuzlanskog Centra za razvoj i podršku, o izradi akcionog plana za projekat "Povećavanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljen-dioksida".

 

Na sastanku su usaglašene naredne aktivnosti na izradi ovog dokumenta, dogovoreno je formiranje radnih tijela za sprovođenje procesa izrade akcionog plana, kojim će se definisati konkretne mjere i vremenski okvir za ciljano smanjenje ugljen dioksida.

U fokusu budućeg plana biće energetska efikasnost javnih objekata, javne rasvjete i lokalni prevoz.

Osim toga, fokus će biti i na prostornom planiranju odnosno definisanju energetskih standarda koje treba poštovati poštivati prilikom izgradnje novih zgrada, čime se može uticati na smanjenje korištenja energije.

"Opština Novi Grad je aplicirala na javni poziv UNDP-a BiH za odabir jedinica lokalne samouprave za Akcioni plan energetski održivog razvoja i klimatskih promjena /SECAP/, u skladu sa Sporazumom gradonačelnika za klimu i energiju. Aplikacija je prihvaćena i opština Novi Grad se nalazi u grupi od 37 opština i gradova u BiH u kojima će se tokom 2019. i 2020. godine izrađivati akcioni plan", saopšteno je iz kabineta načelnika opštine.

Tehničku podršku u procesu izrade SECAP-a opštine Novi Grad će pružiti konzorcijum na čijem je čelu Centar za razvoj i podršku iz Tuzle.

Za projekte koji će biti definisani akcionim planom 70 odsto sredstava obezbijediće UNDP, a 30 odsto opština.