VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura10/10/2019

BALETSKA PREDSTAVA "KO TO TAMO PEVA" OTVARA "DANE SRBIJE U SRPSKOJ"

 

BANjALUKA, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Izvođenjem baletske predstave "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta iz Beograda, u Banjaluci će večeras biti otvoreni "Dani Srbije u Srpskoj" koji će trajati do 24. oktobra.

 

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković rekao je da je ovo veliki događaj za Banjaluku i Srpsku i da je veoma važno prožimanje kultura Srpske i Srbije.

"Ovi događaji u okviru `Dana Srbije u Srpskoj` su veliko osvježenje i omogućavaju da građanima Srpske pokažemo šta nam to matica Srbija nudi iz oblasti kulture", rekao je Novaković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je zahvalio resornim ministarstvima Srpske i Srbije, te Narodnom pozorištu iz Beograda što su omogućili da se ovakav događaj realizuje u Srpskoj.

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić Kominac istakla je da gostovanjem predstave "Ko to tamo peva" počinje nova vrsta saradnje sa Narodnim pozorištem Republike Srpske koja će odmah biti nastavljena i dječijom kamernom operom "Bastijen i Bastijena" Volfganga Amadeusa Mocarta.

"Pravimo odmah nove planove i nećemo na tome stati. Očekujem da će se danas započeta saradnja intenzivirati i koprodukcijama", rekla je ona.

Kominac je dodala da je Banjaluka u Beogradu u svom domu kao što se i oni iz Beograda u Banjaluci osjećaju kao kod kuće.

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković naglasila je da je manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" uzajaman i prirodan proces i da predstavlja jedan vid produbljivanja i učvršćivanja veza između Srbije i Srpske.

"Ovo je jedinsten duhovni i kulturni prostor na kojem je srpski narod u svom dugom istorijskom trajanju živio i živi ostavljajući tragove materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa", rekla je Đakovićeva i dodala da granice kulturnog prostora nije moguće svesti u granice političkog, odnosno državnog prostora, što, kako je naglasila, dokazuje i ova manifestacija.

Pomoćnik ministra za međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Srbije Asja Drača Muntean istakla je da je program koji je ponuđen na "Danima Srbije u Srpskoj" veoma reprezentativan i da u njemu učestvuju četiri nacionalne ustanove Srbije - Narodno pozorište, Beogradska filharmonija, Ansambl "Venac" koji je izmješten u Gračanicu, te Galerija "Matice srpske".

Ona je izrazila nadu da će građani Srpske uživati u onome što ove institucije budu ponudile.

Prema njenim riječima, ovo će biti početak jedne dublje veze i Srbija će u Srpskoj biti prisutnija.

"Veoma je važno da se nastavi sa očuvanjem tradicije, religije, srpskog jezika i pisma", navela je Munteanova.

Ona je podsjetila da se ove godine proslavlja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, te da će u okviru programa "Dani Srbije u Srpskoj" nastupiti i pravoslavni pojci.

Direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Kostjukov izrazio je zadovoljstvo što je ponovo u Banjaluci i zahvalio ministarstvima kulture Srpske i Srbije, te pozorištima u Banjaluci i Beogradu, što su omogućili ovakvu saradnju.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te predsjednik Upravnog odbora Narodnog pozorišta Srpske Aleksandar Pejaković.

Nikolić je ranije rekao Srni da je manifestacija "Dani Srbije u Srpskoj" nastavak dobre i plodonosne saradnje između Srbije i Republike Srpske u svim segmentima.

Program "Dani Srbije u Srpskoj" biće nastavljen sutra koncertom kvarteta Beogradske filharmonije u Domu kulture u Bratuncu, dok je dan kasnije predviđen nastup Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metonije "Venac", koji će nastupiti u Centru za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Ansambl "Venac" nastupiće u nedjelju, 13. oktobra, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici, a istog dana u Kulturnom centru u Trebinju biće održan koncert kvarteta Beogradske Filharmonije.

"Dani Srbije u Srpskoj" biće nastavljeni 16. oktobra koncertom Srbskih pravoslavnih pojaca u Kulturnom centru Trebinje, a 18. oktobra u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini.

Završna manifestacija biće u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci gdje će 24. oktobra biti otvorena izložba Galerije Matice Srpske - "Evropski fenomeni".

Organizator "Dana Srbije u Srpskoj" je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.