VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet10/10/2019

MERKEL: MORAMO SE OBRAČUNATI SA MRŽNjOM I NASILJEM

 

HALE, 10. OKTOBRA /SRNA-Rojters/ - Njemačka se mora obračunati sa mržnjom, nasiljem i neprijateljstvima, rekla je danas njemački kancelar Angela Merkel, dan nakon što su u napadu na sinagogu ubijene dvije osobe u gradu Haleu na istoku Njemačke.

 

Merkelova je istakla da bi bilo još žrtava da je osumnjičeni počinilac Stefan B. prošao kroz kapiju sinagoge u Haleu.

Napadač nije uspio da prođe kroz kapiju sinagoge ali je ubio dva slučajna prolaznika i sve je prenosio uživo putem interneta preko kamere postavljene na šljemu. Dvije osobe su ranjene ali lokalni mediji navode da nisu životno ugrožene.

"Poput više miliona ljudi u Njemačkoj, šokirana sam i ožalošćena zločinom počinjenim juče u Haleu. Svi znamo da smo izbjegli užasan napad na ljude u sinagogi. Moglo je biti mnogo više žrtava", naglasila je Merkelova, što je pozdravljeno aplauzom učesnika kongresa sindikata u Ninbergu.

Merkelova je naglasila da su svi u Njemačkoj srećni zbog svake sinagoge, svake jevrejske zajednice i svakog jevrejskog života, što znači da predstavnici države moraju da iskoriste sve načine za obračun protiv mržnje, nasilja i neprijateljstva prema ljudima.