VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet10/10/2019

NAPADAČ PLANIRAO DA IZVRŠI MASAKR

 

BERLIN, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Napadač koji je ubio dvoje ljudi i ranio još nekoliko njih blizu sinagoge u njemačkom gradu Hale planirao je da izvrši masakr i želio je da inspiriše druge da urade istu stvar, izjavio je državni tužilac u Njemačkoj Peter Frank.

 

On je naglasio da je jučerašnji napad čin terorizma i da je osumnjičeni, koji je identifikovan kao Štefan B, želio da izvrši masakr.

Frank je rekao da se čini da je osumnjičeni sam napravio nekoliko komada oružja, te da je u njegovom automobilu pronađen eksploziv, javila je "Raša tudej".

Napadač je jučerašnji napad podstaknut mržnjom objavio na servisu za direktno emitovanje "Tvič".

Tokom emitovanja uživo, on je izjavio da su Jevreji "izvor svih problema", a feminizam je okrivio za smanjenje nataliteta u zapadnim zemljama.

Nakon napada porasla je zabrinutost da je napadač imao saradnike, ali posljednji izvještaji nagovještavaju da se radi o pojedinačnom napadu.

Napadač je postavio eksploziv ispred vrata sinagoge dok su se vjernici skupljali povodom jevrejskog praznika Dan pomirenja, ali ta naprava nije eksplodirala i policajci su je kasnije deaktivirali.

Njemački zvaničnici smatraju da je napadač ima "prošlost ekstremnog desničara".

Osumnjičeni je prije napada na internetu objavio i manifest, u kojem govori o motivima i oružju.

Njemački mediji tvrde da je inspiracija napadaču bio masakr u Krajstčerču na Novom Zelandu, ali za sada nije poznato zašto se i kako Nijemac radikalizovao.