VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana10/10/2019

DEVET KRITERIJUMA ZA OCJENU RAZVIJENOSTI LOKALNE SAMOUPRAVE

 

BANjALUKA, 10. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je večeras da je prijedlog odluke o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj identičan važećoj, odnosno da ima devet kriterijuma.

 

"Naša zakonska obaveza je da svake tri godine Narodnoj skupštini dostavimo ovu odluku na razmatranje. Riječ je o kriterijumima koji su ustanovljeni metodom i-odstojanja", rekla je Rešićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske obrazlažući navedeni prijedlog odluke.

Ona je navela da su kriterijumi za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave ostvareni ukupni prihodi registrovanih privrednih subjekata u prethodnoj godini na nivou jedinice lokalne samouprave po stanovniku i ostvareni budžetski prihodi u prethodnoj godini na nivou jedinice lokalne samouprave po stanovniku.

"Kriterijumi su i stopa nezaposlenosti – procentualno učešće nezaposlenih lica u ukupnoj radnoj snazi na nivou jedinice lokalne samouprave, gustina naseljenosti, broj registrovanih vozila na području jedinice lokalne samouprave u odnosu na onaj u Srpskoj, broj osnovaca u odnosu na broj stanovnika na nivou jedinice lokalne samouprave", kaže Rešićeva.

Ona je naglasila da su kriterijumi i opšta stopa prirodnog priraštaja na nivou jedinice lokalne samouprave, broj poslovnih subjekata na nivou jedinice lokalne samouprave u odnosu na ukupan broj poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, te vrijednost izvršenih radova prema vrsti građevinskih objekata i stambena izgradnja na nivou jedinice lokalne samouprave u odnosu na ukupnu vrijednost u Republici Srpskoj.

Narodna skupština razmotrila je navedeni prijedlog. /nastaviće se/bon/boj