VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/10/2019

OTVORENA IZLOŽBA ZDJELA OD ABONOSA

 

BRČKO, 14. OKTOBRA /SRNA/ - U Muzeju Brčko distrikta danas je otvorena izložba zdjela od abonosa pod nazivom "Novi život starog hrasta" autora Ive Jelušića iz Odžaka.

 

Jelušić je novinarima rekao da 35 izloženih eksponata predstavlja replike keramičkih zdjela kostolačke kulture, da ih pravi iz hobija već pet godina i da je slučajno došao do abonosa.

"Za obradu mi je nedostajala ideja, a onda sam saznao da su u selu Potočani kod Odžaka, na lokalitetu Pivnica, tokom arheoloških iskopavanja pronađene keramičke zdjele koje su odnesene u Zemaljski muzej u Sarajevu. To me zainteresovalo i izradio sam prvu repliku. U muzeju mi nisu vjerovali da to želim da radim sve dok im je nisam pokazao i od tada sarađujemo", naveo je Jelušić.

On je poručio da izradom replika želi da podsjeti ljude na istoriju koja govori o životu stanovnika sjeverene Bosne hiljadama godina prije nove ere.

Kustos Muzeja Brčko distrikta Vanja Žigić napomenula je da izložba spaja nespojivo - drvo kao sirovnu i arheologiju.

Ona je rekla da su izložene replike posuda ukrašene na isti način kao originali, ali je autor koristio savremene materijale.