VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 16/10/2019

BENOVIĆ: LJUBAV KOJA NE POZNAJE GRANICE

 

Miroslav Benović vlada vještinama koje su u vezi sa pojmovima: lanac, panični davljenik, incident prilikom ronjenja, prevrtanje čamca, spasavanje u timu...

 

Priredila: Zorica SIMEUNOVIĆ

BIJELJINA, 16. OKTOBRA /SRNA/ - Miroslav Benović - ronilac, pripadnik Civilne zaštite i dugogodišnji predsjednik Ronilačkog kluba "Nautilus" iz Bijeljine, stekao je potpuno znanje iz ove oblasti na obuci u Sankt Peterburgu i sada je ekspert za spasavanje u poplavama.

Benović je aktivno učestvovao u spasavanju stanovništva Semberije tokom poplava 2010. i 2014. godine.

"LJubav prema vodi i poslu kojem sam posvećen gotovo tri decenije nemaju granicu. Sve znanje koje sam stekao u Sankt Peterburgu, različitim aktivnostima, prvo sam prenio svojim članovima Kluba, gdje smo kao uigran tim demonstrirali tehnike spasavanja", navodi Benović za Srnu.

U Rusiju odlazi 2016. godine, gdje ga je na obuku poslala Republika Srpska. Vraća se sa sertifikatom specijalizovanog spasioca na vodi i pod vodom u zimskim uslovima, koji je dobio od Ministarstva za vanredne situacije Sankt Peterburga.

Miroslav Benović vlada vještinama koje su u vezi sa pojmovima: lanac, panični davljenik, incident prilikom ronjenja, prevrtanje čamca, spasavanje u timu...

"Po povratku iz Rusije, gdje sam boravio zahvaljujući vlastima Srpske, koje su u meni prepoznale čovjeka spremnog na sve žrtve, ali i željnog novih saznanja u ovoj oblasti, ove aktivnosti i vještine prenijeli smo na nivo lokalne zajednice, zajedno sa Klubom `Trb`, koji se uključio u akciju, i, naravno, uz organe Civilne zaštite lokalne zajednice", napominje Benović.

On je ponosan na činjenicu da je akcija obuke nastavljena i proširena i na regionalnom nivou, gdje je tada bilo čak 40 učesnika iz Doboja, Šamca, Tuzlanskog kantona, Doma zdravlja Bijeljina, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te Republičke uprave civilne zaštite, koja je, takođe, imala predstavnike na svim vježbama.

Zaljubljenik u vodu, ronilačke vještine, odan prirodi, spasavanju i pomoći ljudima, Benović, kojeg osim Semberaca prepoznaju u regionu i šire, kaže da su i ove godine članovi Ronilačkog kluba "Nautilus" bili gosti u Šapcu na "Danima ronilaštva", gdje su demonstrirali tehnike spasavanja.

"Sve naše vježbe mogu se vidjeti na `Jutjubu` kada u pretragu ukucate `pokazna vježba `Nautilus` dron`", kaže Miroslav, koji vjeruje da njegova znanja mogu usvojiti mnogi.

U bijeljinskoj Područnoj jedinici civilne zaštite, kaže Miroslav, uskoro će biti formirana specijalozovana jedinica za odbranu i zaštitu od vode i na vodi, u kojoj će svoje mjesto naći desetak ljudi obučenih za ovaj posao, iskusnih ronilaca i spasilaca.

"Nadam se da ću konačno u svojoj zemlji i gradu raditi ovaj posao, koji je za mene prvo ljubav, te da ću konačno biti spojen sa porodicom, od koje sam, otišavši trbuhom za kruhom u Crnu Goru, odvojen već godinama", navodi Benović.