VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/10/2019

NASTAVAK SUĐENjA ZA ZLOČIN NAD SRBIMA U ORAŠJU

 

SARAJEVO, 16. OKTOBRA /SRNA/ - U Sudu BiH za danas je zakazan nastavak suđenja desetorici pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.

 

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju i kao pripadnici vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon Srba, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Na ročištu održanom 25. septembra vještaci Tužilaštva su rekli da su tri svjedoka optužbe sposobna da pristupe Sudu.

Vještak Milorad Grujičić izjavio je da su svjedoci Soka Maksimović, Darinka Gavrić i Joka Božić, uprkos životnoj dobi i zdravstvenim problemima, sposobne da dođu u Sud BiH i svjedoče, uz pratnju koja bi došla sa njima od mjesta prebivališta.

Kada je riječ o Ruži Milojević i Janji Maksimović, vještak je istakao da one nisu sposobne da pristupe, prate postupak i daju validne izjave.

Vještak neuropsihijatar Vasika Drašković navela je da svjedoci Vojin Milojević, Jelena Milojević i Cvijetin Đukanović u ovom trenutku nisu sposobni da pristupe suđenju.

Oba vještaka su rekla da su nalaze i mišljenja sačinili po nalogu Suda, uz medicinsku dokumentaciju i razgovore sa svjedocima.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.30 časova.