VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/10/2019

NASTAVAK SUĐENjA ZA UBISTVO VOJNIKA JNA U SARAJEVU

 

SARAJEVO, 17. OKTOBRA /SRNA/ - U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu.

 

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani da je osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti zarobljeno u sarajevskom naselju Dobrinja kada im se pokvario transporter.

Prema optužnici, oni su bili informisani da su zarobljeni vojnici JNA stavljeni pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, a potom izvedeni u Veliki park, blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalima još traga.

Na ročištu 5. septembra, predstavnici Tužilaštva BiH pročitali su iskaz preminulog svjedoka, nekadašnjih radnika Službe državne bezbjednosti /SDB/ Edhema Omeragića u kojem je naveo da je na poslu od kolege čuo za ubistvo vojnika.

Omeragić, koji je početkom rata bio zadužen za rukovođenje operativnom grupom u SDB-u, naveo je u izvještaju datom Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu 2005. da je na uviđaj u Velikom parku trebalo da izađu predstavnici SDB-a i policije da vide u čijoj nadležnosti je istraga.

On je naveo da mu je poznato da je Nedžad Herenda bio pripadnik jedinice "Ševe" i da je "prvi išao" kada je trebalo obaviti neki zadatak.

Tužilaštvo je pročitalo i iskaz preminulog svjedoka Zlatana Ramića, koji je naveo da je 1992. godine bio inspektor u SDB-u, a da je nakon rata radio u obavještajnim agencijama, gdje je na kraju bio i šef odjeljenja za ratne zločine.

On je u iskazu datom 2015. godine rekao da nema saznanja o zločinu u Velikom parku i da se ne može sjetiti službene zabilješke u vezi sa tim događajem.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.