VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura17/10/2019

PRIKAZAN DOKUMENTARNI FILM "DONjECKA VRATARNICA"

 

VIŠEGRAD, 17. OKTOBRA /SRNA/ - U Andrićgradu je prikazan film "Donjecka vratarnica", ruske rediteljke Natalije Batrajeve, koji govori o stradanju ruskih pravoslavnih svetinja u Donjeckoj oblasti u Ukrajini od 2013. godine do danas i njihovom obnavljanju.

 

"Film prati živote heroina, odnosno monanjiha u Donjeckoj oblasti. U Rusiji je dobitnik mnogobrojnih nagrada", rekla je Batrajeva nakon sinoćnje projekcije u bioskopu "Doli Bel".

Ona je navela da je ovo prvi dio trilogije, te da planira da snimi i dokumentarni film o ruskim dobrovoljcima koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, kao i o stradanjima srpskih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji.

U fokusu filma, kojeg je rediteljka snimala samostalno, tokom tri ratne godine, je igumanija manastira Iverske Bogorodice, koji se našao na prvoj liniji fronta u Donjecku, u čijoj blizini su se vodile najžešće borbe.

Sveštenik Savo Trivković rekao je da se tematika filma odnosi na srpski narod, ali i na sve pravoslavne narode.

"Pouka ovog filma nalazi se u Svetom jevanđelju, gdje se kaže da ćemo svi mi hrišćani stradati jer nismo od ovog svijeta", naveo je Trivković i istakao
da film govori o žrtvovanju za otadžbinu, narod i vjeru.

Film je stekao veliku popularnost, a nagrađen je najvećim priznanjima u Rusiji.

Organizatori projekcije filma su Crkvena opština Višegrad i Manastir Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci.