VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/10/2019

BISTA DOBRICE ĆOSIĆA U POSTAVCI VELIKANA

 

MILIĆI, 17. OKTOBRA /SRNA/ - Spomen-bista velikog srpskog pisca, političara i mislioca Dobrice Ćosića od danas krasi park velikana kompanije "Boksit" u Milićima u kojem se nalazi ukupno 45 spomenika.

 

Spomen-bista Ćosića smještena je u Parku srpskih velikana, kao jednoj od pet odvojenih postavki koje čine parkovsku cjelinu, saopšteno je danas iz službe "Boksita" za odnose sa javnošću.

"Park velikana u Milićima uspostavljen je 2010. godine kao svojevrsni kulturno-istorijski kompleks, povodom 50 godina postojanja i uspješnog rada kompanije `Boksit`. Upotpunjen je spomen-bistom Dobrice Ćosića, kao 45. spomenikom ličnostima koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju i napretku ljudske civilizacije", saopšteno je iz "Boksita".

Osim 20 spomen-bisti srpskim velikanima, na površini od 4.000 metara kvadratnih nalazi se i Park ruskih velikana sa 13 bisti, kao i Park evropskih velikana sa osam i Park kineskih i indijskih velikana sa po dvije biste.

U "Boksitu" ističu da je Park velikana uspostavljen da bi se umjetničkim izrazom iskazala zahvalnost genijalnim stvaraocima čija djela, kao i njihovi spomenici nadmašuju vrijeme i prostor.

Park je i plod nastojanja zaposlenih u kompaniji "Boksit", koja decenijama uspješno valorizuje prirodne resurse, da na ovaj način u opštini Milići oplemene parkove sa 45 spomen-bisti koje čine dio kulturno-turističkog sadržaja opštine, navedeno je u saopštenju.

"Predsjednik kompanije `Boksit` Rajko Dukić, kao idejni tvorac Parka, nastojao je da mještanima i posjetiocima Milića omogući da na jednom mjestu vide srpske i svjetske velikane - od Svetog Save, Cara Dušana, Gavrila Principa, do Petra Velikog, Putina, Tolstoja, Dostojevskog, Aristotela, Šekspira, Konfučija i Gandija", navodi se u saopštenju.

Park u Milićima ima izuzetnu kulturno-istorijsku vrijednost koja ga svrstava u značajnu turističku atrakciju Republike Srpske. Njegovo postojanje je dokaz da, uz dobru ideju i volju, opštine Srpske mogu da budu uspješne i svrstaju se na svjetsku, turističku mapu kulturnih dobara, navode iz "Boksita".