VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/10/2019

PREPORUKA O PREMJEŠTANjU PREPUNOG MIGRANTSKOG KAMPA KOD BIHAĆA

 

SARAJEVO, 17. OKTOBRA /SRNA-Rojters/ - Komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozvala je danas BiH da premjesti prepuni migrantski kamp koji se nalazi sjeverozapadno od Bihaća, pošto u njemu nema sanitarnih uslova niti bezbjednosti, kao ni tekuće vode niti električne energije.

 

Ona je napomenula da se kamp nalazi blizu miniranog područja.

"Uslovi za život u ovom kampu već su žalosni. Uz zimu koja dolazi, situacija može samo da se pogorša", navodi se u saopštenju Mijatovićeve.

Više od 40.000 migranata ušlo je u BiH od 2018. godine, a oko 7.300 njih naselilo se u oblasti sjeverozapadno od Bihaća u nadi da će preći u susjednu Hrvatsku i nastaviti put prema sjeveru i zapadu EU.

Blizu 20 odsto migranata su djeca.

Više od 1.000 migranata usmjereno je u kamp "Vučjak", napravljen iznad nekadašnje deponije, osam kilometara od granice sa Hrvatskom, gdje su mine ostale iz rata vođenog tokom devedesetih.

Mijatovićeva je apelovala da vlasti u BiH postupaju u skladu sa svojom odgovornošću i da rješavaju pitanje migracija na način kojim se poštuju ljudska prava, te da pruže neophodnu pomoć lokalnim vlastima koje se dugo same bave ovim pitanjem.

Ona je rekla da je urgentno da svi migranti iz kampa "Vučjak" budu premješteni u objekte sa adekvatnim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.