VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/10/2019

TRNINIĆ: STATISTIČKI POKAZATELJI POBOLJŠANI

 

PRNjAVOR, 18. OKTOBRA /SRNA/ - U Republici Srpskoj je, prema statističkim podacima, u proteklih osam mjeseci bilo za 11 odsto manje saobraćajnih udesa u odnosu na isti period prošle godine, a broj poginulih je smanjen sa 86 na 82 lica, rekao je danas ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić.

 

Trninić, koji je u Prnjavoru prisustvovao manifestaciji "Dan bezbjednosti u saobraćaju", rekao je da, iako je statistika povoljnija, još nije postignut cilj koji su nadležne institucije sebi zadale Strategijom za bezbjednost saobraćaja.

"Sve dok imamo ijednog stradalog ne možemo biti zadovoljni. U Ministarstvu realizujemo niz aktivnosti, Auto-moto savez i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske sprovode edukativne i preventivne aktivnosti, a u saradnji sa MUP-om i represivne aktivnosti koje daju rezultate", naglasio je Trninić.

On je podsjetio da kroz Prnjavor prolazi dionica auto-puta od Banjaluke do Doboja, ukupne vrijednosti oko 402 miliona evra, čijom je izgradnjom ova opština dobila i 12 kilometara lokalnih puteva, kao i sedam kilometara regionalnih i magistralnih puteva.

"Prnjavor je dobio i kružnu raskrsnicu na ulazu u grad, a planiramo početak još jedne kružne raskrsnice na Vijaci čije će vrijednost biti oko 800.000 KM. Ove godine u redovno održavanje puteva kroz Prnjavor uloženo je oko 530.000 KM", naveo je Trninić.

On ističe da sve to, uz modernizciju i unapređenje saobraćajnica, utiče i na poboljšanje u bezbjednosti saobraćaja.

"Nastavićemo sa takvim djelovanjem, posebno u sredinama kakva je Prnjavor, koji pokazuje izuzetno veliku aktivnost u tom pravcu", najavio je Trninić.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da nije najveći problem nepoznavanje pravila, koliko njihovo nepoštovanje, te istakao da je potrebno zajednički raditi na tome da se saobraćajni propisi poštuju, a da treba početi od najmlađih.

On kaže da je cilj manifestacija kakva je "Dan bezbjednosti u saobraćaju" da se djeca od najmanjeg uzrasta školuju da budu pravi, dobri učesnici u saobraćaju, da znaju sva pravila ponašanja.

"Danas su u Prnjavoru simulatori koji pokazuju kako izgleda kada se u toku vožnje ne koristi bezbjednosni pojas, kada se priča mobilnim telefonom, kada se vozilo prevrće", pojasnio je Babić.

Današnjoj manifestaciji u Prnjavoru prisustvovao je i direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović, koji je rekao da je cilj ukazati na mogućnosti smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i njihove posljedice.

"Djecu moramo učiti kako da budu bezbjedna u saobraćaju, ali i mi odrasli sa svoje strane moramo preduzimati mjere da nam djeca budu bezbjedna", napomenuo je Radović.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je u ovoj lokalnoj zajednici u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja u toku projekat postavljanja potapajućih stubića u glavnoj gradskoj ulici čija je vrijednost 45.000 KM.

On je naveo da je Ulica Svetog Save u Prnjavoru posljednjih pedestak godina zatvorena za saobraćaj od 17.00 časova, ali da se to često nije poštovalo, zbog čega je odlučeno da se postave potapajući stubići.

U organizaciji današnje manifestacije učestvovalo je i "M:tel", čiji portparol Milica Kondić kaže da im je kao društveno odgovornoj kompaniji važno da se priključe akcijama čiji je cilj dobrobit svih građana, da se djeluje preventivno i edukativno, posebno kada je riječ o djeci.

U manifestaciji "Dan bezbjednosti saobraćaja u Prnjavoru", uz animatore Auto-moto saveza Srpske učestvovala su djeca iz predškolskih ustanova, kao i učenici gradskih osnovnih škola.