VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/10/2019

RAJČEVIĆ: TRASIRATI PUT ZA KVALITETAN RAZVOJ

 

BANjALUKA, 18. OKTOBRA /SRNA/ - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je danas da će se u okviru reforme visokog obrazovanja u Srpskoj i dalje insistirati na njegovoj internacionalizaciji, modernizaciji i racionalizaciji.

 

Rajčević je rekao novinarima u Banjaluci da se donošenjem novih zakona o visokom obrazovanju i obezbjeđivanju kvaliteta u toj oblasti stvaraju dobri pravni osnovi za nastavak operativnih aktivnosti u reformskom periodu.

On je naveo da je cilj da se koncipira i trasira put za kvalitetan razvoj i internacionalizaciju visokog obrazovanja u Srpskoj, "sa kojeg niko u budućnosti neće moći da skrene".

"Ostaje da akademska zajednica, resorno ministarstvo i Vlada zajedno rade na pospješivanju rješenja iz navedenih zakona i da se ide naprijed na planu reforme visokog obrazovanja", ocijenio je Rajčević nakon sastanka sa rukovodstvom Univerziteta u Banjaluci.

Rektor ovog univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da je ta obrazovna ustanova zadovoljna novim zakonima u visokom obrazovanju, koji će biti usvajani u narednom periodu.

"Važno je da se postepeno pooštre kriterijumi kada je riječ o izborima u zvanja, te da se insistira na modernizaciji i internacionalizaciji visokoškolskih ustanova. Takođe, predviđena je komercijalizacija znanja, odnosno da članice Univerziteta imaju mogućnost pružanja usluga na tržištu", rekao je Gajanin.

On je dodao da je novim zakonima predviđeno i podizanje kvaliteta nastave i nastavnog procesa, te ocijenio odličnom saradnju Univerziteta i resornog ministarstva.