VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/10/2019

MEDVEDEV: SRBI I RUSI ĆE UVIJEK BITI ZAJEDNO

 

BEOGRAD, 19. OKTOBRA /SRNA/ - Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je rekao večeras na svečanoj akademiji, povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, da je uvjeren da će Rusi i Srbi uvijek biti bliski i zajedno.

 

Obraćajući se prisutnim u beogradskom Centru "Sava", Medvedev je rekao da je važno sjećanje na one koji su iskovali pobjedu prije 75 godina, navodeći da će sutra u Moskvi biti vatromet u čast oslobođenja Beograda.

"Najbolje sjećanje na heroje koji su dali svoj život je otvorena priča i očuvanje istine o ratu i tome šta se dešavalo. Tu ne treba ništa maskirati ili zaboravati, svi znamo o logorima smrti, masovnim strijeljanjima i koliko su fašisti bili žestoki. Svaki Srbin će pamtiti Kragujevac", naveo je Medvedev.

Prema njegovim riječima, o tome treba pričati časno, otvoreno, bez političkih uticaja, jer je to najbolji protivotrov protiv falsifikata koji se dešava u savremenom životu.

On ističe da se bol zbog rata osjeća u ličnim istorijama praktično svake porodice i u Rusiji i u Srbiji.

"Nema nijedne porodice u našim zemaljama koje taj rat nije dotakao", rekao je Medvedev, koji se zahvalio svima koji su izvojevali pobjedu prije 75 godina.

Medvedev je čestitao ovaj praznik koji zajedno obilježavaju Srbija i Rusija, navodeći da su ove dvije zemlje tokom svoje istorije morale da se brane i da su tokom vijekova pomagale jedna drugu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na svečanoj akademiji da Srbi, nakon toliko žrtva koje su dali, hoće samo pravo da žive svoju slobodu i da u njoj rade i pobjeđuju, ali ne u bitkama, nego u ekonomiji, kulturi i sportu.

"Reći da je slobodan može samo onaj ko sam odlučuje o svom putu, interesima i sudbini. Mi koji smo slobodu platili grobovima to najbolje znamo", rekao je Vučić.

On kaže da Srbi danas nisu ti koji žele da uzmu bilo čiju slobodu, jer je suviše cijene da bi je bilo kome uskraćivali, ali isto tako nikada neće pristati da im bude oduzeta, da ih učine poluslobodnim, nametnu svoje, a uskrate srpske interese.

"Čuvaćemo i sačuvati našu Srbiju i odbraniti naše nacionalne interese, brinućemo i štititi naš narod i na Kosovu i Metohiji i na svakom drugom mestu, gdje su prava naših ljudi ugrožena", poručio je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija, koja godinama nije imala snage da se sjeti onih koji su je oslobodili, danas ponovo stoji uz svoju istoriju i heroje, istinu i pravdu, svjesna obaveze da pamti da bi postojala.

On je istakao da se nijedan narod nije tako masovno digao na oružje protiv okupatora 1941. godine kao Srbi ma gdje da živjeli od Hrvatske, BiH, do Crne Gore.

Vučić je rekao da je skoro četiri godine Srbija krvarila pod njemačkom okupacijom sa mjerama odmazde koje nisu važile nigdje u Evropi, a u NDH u praksi je sprovođen monstruozan plan njihovih elita - jednu trećinu Srba protjerati, jednu trećinu pokatoličiti, a jednu trećinu staviti "pod nož".

"Ako neki narod ima prava na slobodu, to je srpski narod i Srbija", rekao je Vučić.

Podsjećajući na današnji prikaz opremljenosti i sposobnosti Vojske Srbije, Vučić je rekao da je Vojska Srbije napredovala, ali da Srbija ne radi ništa drugo osim što ne da slobodu.

"To nije poziv na rat, Srbija želi mir, niko nije toliko radio za kompromis.
Želimo Balkan koji radi, razmenjuje robu, novac, brine o svojim interesima.
Želimo prijatelje i spremni smo da ih čuvamo", rekao je Vućčić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i zvaničnici Srbije.

Akademiji su prisustvovali i oslobodioci Beograda Zdenko Duplančić, Mihajlo Mirković, Trifun Todorović, Mila Đorđić, Kristina Jovanović, Mile Maljković, Dragan Mašala, LJubiša Antonijević, Malden Bogunović, Jovo Korica, Mlađo Majkić, Marko Radojičić, koji su pozdravljeni velikim aplauzom.

Na svečanoj akademiji nastupili su vojni orkestar "Stanislav Binički", te ruski vojni ansambl "Aleksandrov".

Nakon učešća na akademiji, premijer Rusije Dmitrij Medvedev završava zvaničnu jednodnevnu posjetu Srbiji.