VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 04/11/2019

UDRUŽENjE ŽENA "VASILA" STARIM ZANATIMA ČUVA TRADICIJU

 

Najteže je šiti nošnje, tu se najviše zadržimo. Tri žene rade jednu kapu. Ženska nošnja je komplikovana, takođe, treba nam dosta vremena, jer se sve radi pažljivo - ističe Sena Đurica, član Udruženja "Vasila".

 

Priredila: Milena KOPRIVICA

TREBINjE, 4. NOVEMBRA /SRNA/ - LJubav prema starim zanatima i ručnom radu /kojima su se nekad bavile žene u Hercegovini/ kao što su šivenje, pletenje, tkanje i vez okupila je članice Udruženja "Vasila" iz Trebinja prije 12 godina i od tada nastoje da sačuvaju narodnu tradiciju od zaborava.

Niz godina one stvaraju prava umjetnička djela. Osim hercegovačke narodne nošnje, članice Udruženja "Vasila" ručnim radom prave unikatne odjevne predmete rađene od prirodnih materijala prožete etno-motivima.

Na policama ovog udruženja mogu se pronaći, između ostalog, pletene čarape, džemperi, kape, muške i ženske košulje, a gosti koji svrate u njihov kutak u Trebinju mogu da probaju i kolačiće pravljene od hercegovačkog bilja.

Članica Udruženja "Vasila" Sena Đurica napominje za Srnu da su odnedavno svoju aktivnost usmjerile ka tome da mlađe generacije nauče da se bave starim zanatima.

Đurica ističe da su ove godine dobile nešto širi prostor u kome rade, pa se time stekla mogućnost da bučavaju mlade članove.

"Sticajem okolnosti sjetile smo se djevojaka iz Folklornog ansambla `Jovan Dučić`. Smatrale smo da one ipak imaju više osjećaja za narodnu nošnju od ostalih. Sa pet mladih djevojaka iz tog ansambla ove godine napravile smo obuku za šivenje, tkanje i pletenje", navodi Đurica.

Narodne nošnje najzahtjevnije su za izradu, pošto se rade od prirodnih materijala, a nabavka nije moguća, jer su ti materijali skupi.

"Najteže je šiti nošnje, tu se najviše zadržimo. Tri žene rade jednu kapu.
Ženska nošnja je komplikovana, takođe, treba nam dosta vremena, jer se sve radi pažljivo", kaže ona.

Članica Udruženja "Vasila" Sena Đurica 2014. godine u Srbiji je nagrađena za izradu originalne tkanice sa ženske hercegovačke nošnje, koju je napravila po uzoru na tkanicu koja je stara više od stotinu godina.

Prema njenim riječima, rad "Vasile" naišao je i na podršku Gradske uprave.

Udruženje ima odličnu saradnju i sa gradskom Turističkom organizacijom koja im je omogućila da svoje proizvode prodaju u turističkom Info-centru, a svoj prodajni kutak imaju i u Muzeju Hercegovine.