VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura05/11/2019

POČINjE "FILMOTEKA" POSVEĆENA VELIKIM FRANCUSKIM GLUMICAMA

 

PALE, 5. NOVEMBRA /SRNA/ - Na Palama će večeras, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske, početi trodnevna "Filmoteka" koja posvećena velikim francuskim glumicama, pa će ljubitelji filmske umjetnosti imati priliku da uživaju u filmovima u kojima su izvanredne uloge ostvarile Brižit Bardo, Izabel Iper i Žilijet Binoš.

 

"Filmoteka" počinje večeras projekcijom čuvenog Godarovog filma "Prezir" iz 1963. godine sa Brižit Bardo u glavnoj ulozi, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

"Prezir" koji je snimljen prema istoimenom romanu Alberta Moravije iz 1954. godine kombinuje dvije teme: intiman portret braka zajedno sa pričom o tome kako se snima film. Ovo ostvarenje bilo je sedmi najgledaniji film u Francuskoj 1963. godine što je donijelo najveći uspjeh do tada za Godara, ali je bio razočarenje za film u kome igra Brižit Bardo.

Brižit Bardo rođena 1934. u Parizu francuska je glumica i pjevačica, koja se na vrhuncu popularnosti povukla iz filmske industrije. Od tada je strastveni borac za prava životinja. Igrala je u 47 filmova, nekoliko mjuzikala na pozornici i snimila oko 60 pjesama. Nagrađena je "Legijom časti" 1985. godine, ali je odbile da je primi.

Sutra je na programu film Kloda Gorete "Pletilja čipki" iz 1977. godine sa Izabel Iper u glavnoj ulozi. Snimljen je prema istoimenom popularnom i kritički priznatom romanu Paskala Laine iz 1974. godine.

"Pletilja čipki" počinje kao ljubavna priča koja polako prerasta u delikatnu studiju karaktera. Film je bio u zvaničnoj selekciji Kanskog festivala 1977. godine i dobio je specijalnu nagradu žirija. Izabel Iper je za svoju interpretaciju lijepe, stidljive Pome dobila nagradu "Bafta" za najbolju mladu glumicu.

Izabel Iper rođena 1953. u Parizu, do sad je igrala u više od 120 filmova od svog debija 1971. Godine, a jedna je od rijetkih glumica koje su dva puta nagrađene u Kanu, kao i jedna od rijetkih koja je dva puta dobila čuveni "Volpi kup" za najbolju glumicu na Venecijanskom festivalu.

U četvrtak, 7. novembra, na programu je film "LJubavnici na mostu" iz 1991. godine, sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi.

Ovo je film koji pripada neobaroknom pravcu /cinema du look/ nastalom u Francuskoj osamdesetih godina prošlog vijeka.

"LJubavnici na mostu" predstavljaju najeksperimentalniji vid ovog stila i nude raskošnu viziju filma kao neumjerene gozbe za čula. Riječ je o priči bez ikakvog zapleta, o beskućnim, zlosrećnim ljubavnicima koji su svoju sudbinu zapečatili na pariskom mostu Pon Nef. Snimanje filma je trajalo tri godine i dugo vremena ovo je bio najskuplji francuski film svih vremena.

Evropska filmska akademija je proglasila Žilijet Binoš za najbolju evropsku glumicu 1992. godine za ulogu u ovom filmu.

Žilijet Binoš rođena 1964. u Parizu, prvu od ukupno 10 nominacija za Cezara dobila je 1986. godine za ulogu u filmu "Randevu". Međunarodna slava ubrzo je krunisana Oskarom za sporednu ulogu u filmu "Engleski pacijent" Antonija Mingele iz 1996. godine.

Filmoteka će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Palama sa početkom u 19.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.