VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana08/11/2019

OBILJEŽAVANjE DANA OPŠTINE, SLAVE BORS-a I MITROVDANSKIH BITAKA

 

NEVESINjE, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - U Nevesinju će danas biti obilježeni Dan opštine Nevesinje i krsna slava Boračke organizacije Republike Srpske - Mitrovdan, te odata pošta palim vojnicima u mitrovdanskom bitka 1992. i 1994. godine.

 

U Sabornom hramu od 9.00 časova Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju i obaviti lomljenje slavskog kolača, a potom u 10.45 časova biće održana svečana sjednica Skupštine opštine Nevesinje na kojoj će biti dodijeljena najviša priznanja.

Polaganje vijenaca na centralnom spomen-obilježju na Trgu slobode predviđeno je za 11.30 časova, a svečana akademija u 12.00 časova u Domu Kulture "Nebojša Glogovac" na kojoj će besjedu održati predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.

Programu u Nevesinju prisustvovaće i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Mitrovdanskim bitkama odbranjeno je Nevesinje, Hercegovina i Republika Srpska, a 476 boraca Nevesinjske brigade, sačinjene od boraca iz Nevesinja i doline Neretve, dalo je život za slobodu.

U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca, a ranjeno je 750, dok su na Mitrovdan 1994. godine poginula 22 borca i ranjeno je 140.

Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na granicu tadašnje SR Jugoslavije.

Program povodom Mitrovdana počeo je juče polaganjem vijenaca na spomen-parku na Gvozdu i posjetom spomen-sobi.

Održan je i okrugli sto "Mitrovdanske bitke Nevesinjske brigade - simbol odbrane istočne Hercegovine i Republike Srpske" i otvorena izložba "Opomena o stradanju Srba 1991-1995" u organizaciji Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

U Domu kulture "Nebojša Glogovac" organizovan je prijem za porodice poginulih boraca i uručivanje odlikovanja posthumno odlikovanim borcima Vojske Republike Srpske.

Održana je i prezentacija monografije opštine Nevesinje povodom 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.