VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika08/11/2019

DODIKOVO PRAVO DA POKRENE INICIJATIVU U USTAVNOM SUDU

 

SARAJEVO, 8. NOVEMBRA /SRNA/ - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima pravo za pokretanje inicijativa u Ustavnom sudu BiH.

 

"Svaki član Predsjedništva BiH ima pravo na pokretanje inicijativa prema Ustavnom sudu BiH", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu, komentarišući zahtjev Dodika Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

Prema Šarovićevim riječima, Dodik uvijek ima to pravo, a da li će to biti u toj mjeri da i dobije pozitivan epilog na Ustavnom sudu, drugo je pitanje i stvar procjene.

"Moram priznati da ne znam detalje o ovoj inicijativi, ali da je ona legitimna, kao što su bile i inicijative nekih drugih članova Predsjedništva to je potpuno jasno", zaključio je Šarović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je juče Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

U Generalnom sekretarijatu Predsjedništva BiH 18. februara Srni je potvrđeno da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH koji propisuje da "nijedna druga zastava ne smije biti istaknuta uz zastavu BiH", kao i novčane sankcije nevažeći, nije ustavan i nikada nije potvrđen u Predsjedništvu BiH niti je ta odluka objavljena u "Službenom glasniku BiH".