VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet12/11/2019

UBIJEN KOMANDANT "ISLAMSKOG DžIHADA"

 

GAZA, 12. NOVEMBRA /SRNA-Rojters/ - Izrael je u raketnom napadu danas ubio jednog od komandanata grupe "Islamski džihad" u Pojasu Gaze, a militanti su odgovorili ispaljivanjem raketa na izraelske gradove, uključujući Tel Aviv.

 

U najvećoj eskalaciji sukoba u posljednjih nekoliko mjeseci, izraelski projektil pogodio je i kuću zvaničnika "Islamskog džihada" u Damasku. Poginule su dvije osobe, uključujući njegovog sina, javili su sirijski državni mediji.

"Islamski džihad" je objavio da je meta bila kuća političkog lidera Akrama El Adžurija.

Nekoliko časova kasnije, sirene su se oglasile u gradovima u centralnom dijelu Izraela, uključujući Tel Aviv, saopštila je vojska, a potvrdili su i očevici. Građani su upozoreni na moguće raketne napade iz Pojasa Gaze.

Izraelske vlasti naredile su zatvaranje škola širom južnog i centralnog Izraela i pozvale civile da ostanu kod svojih kuća i da ne idu na posao ukoliko to nema vitalni značaj. Istovremeno su otvorena javna skloništa.

Za sada nema izvještaja o žrtvama. Izraelski mediji javili su da su neke rakete presretnute.

Pogibija Bahe Abua El Ate u njegovom domu u Gazi je novi izazov za pokret "Hamas", koji upravlja ovom enklavom. Ovaj palestinski pokret uglavnom je pokušavao da održi primirje sa Izraelom od rata 2014. godine.