VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/11/2019

DOPUNA IZVJEŠTAJA ZA RATNI ZLOČIN U KONjICU

 

TREBINjE, 12. NOVEMBRA /SRNA/ - Policijska uprava Trebinje danas je Tužilaštvu BiH podnijela dopunu izvještaja o počinjenom krvičnom djelu protiv Zulfikara Ališpaga i Nezima Halilovića s ciljem dokumentovanja krivičnih djela ratnog zločina na području opštine Konjic 1992. i 1993. godine nad srpskim i hrvatskim civilima, potvrđeno je Srni u ovoj upravi.

 

Oni su osumnjičeni da su 19. aprila 1993. godine planirali i napali Donje Selo u opštini Konjic, čime je izvršen progon stanovništva, te uništena njihova pokretna i nepokretna imovina.

"Sve je to za posljedicu imalo i ubistvo četiri srpska civila - Zorana Kuljanina, Neđa Golubovića, Obrena Ristića i Petra Vukosava", navode u Policijskoj upravi Trebinje.

U policiji navode da su Ališpag i Halilović, zvani Muderis, oba iz Sarajeva, osumnjičeni da su kao odgovorni oficiri takozvane Armije BiH podsticali i naređivali proganjanje i bespravno zatvaranje lica srpske i hrvatske nacionalnosti u logore na području Konjica, i to Čelebići, Musala i Tarčin u koje je zatvoreno u različitim intervalima više od 2.000 lica.

U trebinjskoj Policijskoj upravi ističu da su time počinjena teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, te da osumnjičeni nisu ništa učinili da to spriječe.

"Direktno su odgovorni za teške povrede Ženevskih konvencija, kršenje ratnih zakona i običaja rata, a u svojstvu visokih oficira oružanih formacija su znali ili morali da znaju da su žrtve zaštićene Ženevskom konvencijom od 1949. godine", ističu u Policijskoj upravi Trebinje.

Ališpag, koji je posljednjem ratu bio komandant jedinice "Zulfikar", a Halilović komandant Četvrte lake muslimanske brigade takozvane Armije BiH osumnjičeni su da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin nad civilima.

Prema nezvaničnim saznanjima, Halilović je trenutno glavni imam Džamije kralj Fahd koja ima status diplomatsko-konzularnog predstavništva Saudijske Arabije i eksteritorijalna je zona.

U posljednjem ratu na području opštine Konjic poginulo je 200 ljudi, a više stotina žena silovano.