VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika12/11/2019

ANP I PITANjE MIGRACIJA SKINUTO S DNEVNOG REDA

 

SARAJEVO, 12. NOVEMBRA /SRNA/ - Savjet ministara u tehničkom mandatu nije danas raspravljao o Nacrtu godišnjeg nacionalnog programa /ANP/ BiH 2018-2019. godina, kao ni o stanju u oblasti migracija u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu minstara u tehničkom mandatu Mirko Šarović.

 

Šarović je na konferenciji za novinare nakon sjednice rekao je da je ANP skinut sa dnevnog reda, kao što je bio slučaj i ranije.

On je naglasio da smatra da je o tom pitanju razgovarano ranije na kolegijumu, Odboru za ekonomiju i drugim forumima, te da zagovara da Savjet ministara u ovom formatu ne treba da to da razmatra.

"Pitanje migranata nije razmatrano jer je službeno odsutan ministar /bezbjednosti u Savjetu minstara u tehiničkom mandatu Dragan/ Mektić u čijoj je to nadležnosti i biće razmatrano na nekoj narednoj sjednici", rekao je Šarović.

Na pitanje da li će biti ispoštovan rok Predsjedništva BiH da Savjet ministara sačini sveobuhvatnu informaciju o problemu migranata, Šarović je rekao da na to treba da odgovori Mektić.

Šarović je istakao da nema nikakve misterije kada je riječ o podjeli sredstava od dži-es-em /GSM/ licence, ističući da je to u nadležnosti Ministarstva transporta i komunikaciaja, te da je poznata formula raspodjele.

"Takođe nije bilo nikakve misterije oko podjele sredstava kliringa. Bilo je nekih izjava oko toga da je bilo potrage za tim novcem. Novac od kliringa dijeli se zakonom utvrđenom formulom i tačno se zna koliko pripada jednom, drugom entitetu i BiH. Treba zahvaliti ministru finansija /Vjekoslavu/ Bevandi što je uspješno sproveo taj proces i obezbijedio novčanu naknadu umjesto robe", rekao je Šarović.

On smatra da je rješavanje klirinškog duga jedan od najuspješnije završenih poslova u proteklom periodu.

Govoreći o takozvanom "malom Šengenu", Šarović je istakao da je riječ o inicijativi za unapređenje zone slobodne trgovine i većem povezivanju.

"Predsjedavajući Savjeta ministara /u tehničkom mandatu/ Denis Zvizdić bio je u Ohridu sa premijerima drugih zemalja. Na sjednici nas je o tome informisao. Ja sam jedan od onih koji podržava tu inicijativu i smatram da BiH treba da bude u tom projektu od početka", rekao je Šarović.

On je naglasio da će uvijek promovisati inicijative koje podržavaju regionalno povezivanje, uz naglasak da to ne treba da bude bilo kakva zamjena evropskom putu.

"Nadam se da će BiH biti pozvana u decembru u širem sastavu kako bi konkretnije razgovarali o ovoj inicijativi", rekao je on.

Kada je riječ o rješavanju pitanja granice sa Srbijom, Šarović je napomenuo da je to pitanje za obje strane.

"Pregovara se o detaljima i ukoliko se nađe zajednički jezik o svim detaljima imaćemo sporazum o granici. To je dvosmjerna ulica. U svakom slučaju to je važno pitanje na kojem treba raditi", dodao je on.