VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/11/2019

MARKOVIĆ: ALARMANTNI PODACI O SVE VIŠE DJECE OBOLJELE OD DIJABETESA

 

DOBOJ, 12. NOVEMBRA /SRNA/ - Udruženje dijabetičara "Dijabeta" iz Doboja, uz podršku ljekara lokalnog Doma zdravlja, organizovalo je večeras predavanje za građane o ovom oboljenju, a vršen je i monofilament test prevencije dijabetesnog stopala.

 

Nutricionista Inga Marković navela je da u BiH ima oko 370.000 oboljelih od dijabetesa, prema podacima Evropske dijabetske organizacije iz 2017. godine, ali da je taj broj daleko veći ako se uzme u obzir statistički podatak da na jednog dijagnostifikovanog oboljelog dolazi jedan nedijagnostifikovan.

Ona je procijenila da na području Doboja ima oko 25.000 oboljelih, ali da se ukupan broj ne može znati jer se podaci državnih i privatnih zdravstvenih ustanova još ne objedinjuju na području Republike Srpske, kao ni na BiH.

"Dijagnoza dijabetesa se postavlja tek kada šećer u krvi bude izmjeren preko 11,5. Međutim, vrijednosti mogu godinama da budu povišene ali da ne pređu 11,5 i u tom slučaju se dijagnoza ne postavlja. Ta faza se zove predijabetes i direktan je uvod u dijabetes", rekla je Markovićeva Srni.

Markovićeva je ukazala i da je alarmantno što se povećava broj djece oboljele od dijabetesa tipa "jedan" koja su na insulinskoj terapiji, a čiji se uzročnik još ne zna, s obzirom da je riječ o autoimunom oboljenju koje dovodi do prestanka rada beta ćelija.

Prema njenim riječima, nasuprot ovom tipu oboljenja, kod dijabetesa tipa "dva" pored genetike uzročnici nastanka su spoljni faktori kao okidači na prestanak rada beta ćelija, i to tjelesna gojaznost, fizička neaktivnost, nepravilna prehrana, konzumacija određenih lijekova ili neka druga oboljenja, a na koje se, kako navodi, može preventivno uticati.

"Promjenama životnih navika, prehrane, povećanjem fizičke aktivnosti, smanjenjem tjelesne mase, smanjuje se rizik da se aktivira spoljni okidač koji vodi ka dijabetesu", rekla je Markovića i dodaje da dijabetes tip "dva " ima 90 odsto ukupno oboljelih.

Markovićeva je ocijenila da je u adekvatnom liječenju dijabetesa zakazao primarni zdravstveni nivo.

"Kada se pacijentu utvrdi dijabetes on ne dobija potpune informacije i najčešće ne shvati oboljenje ozbiljno sve dok ne nastanu komplikacije", rekla je Markovićeva.

Markovićeva je rekla da je večerašnje predavanje jedno u nizu preventivnih aktivnosti koje će se održavati do petka, 15. novembra na području Doboja i Stanara.

"Ove godine fokus je na porodici, a prema preporuci Evropske dijabetske organizacije, jer je uticaj porodice na oboljelog bitan, i bez te podrške pacijent se nalazi u dodatnom problemu", rekla je Markovićeva.

Ona je za sutra najavila predavanje o insulinskoj rezistenciji, kao i promociju dokumentarnog filma "Siguran ispod duge", koji će u 18.00 časova biti prikazan u Narodnoj biblioteci u Doboju.

"Film govori o porodici sa djetetom oboljelim od dijabetesa, i njegovim prikazivanjem želimo prvenstveno kod roditelja probuditi empatiju prema osobama sa dijabetesaom i porodicama koja se bore sa dijebetesom kako bi se sprečila stigmatizacija koja je na žalost vrlo prisutna na ovim prostorima", rekla je Markovićeva.

Prema njenim riječima, porodice i dalje kriju da su im djeca oboljela od dijabetesa, što je posebno problematično kada je dijete školskog uzrasta sa dnevnim komplikacijama pada i skoka šećera u krvi, o čemu bi morali biti upoznati zaposleni u školama kako bi pravilno reagovali u određenim situacijama.

Ona je dodala da će dokumentarni film "Siguran ispod duge" u četvrtak, 14. novembra, biti prikazan i u Osnovnoj školi "Sveti Sava" i Ekonomskoj školi, i to u odjeljenjima u kojima ima i učenika oboljelih od dijabetesa.

Istog dana, od 10.00 časova radnici Doma zdravlja će na platou kod Parka narodnih heroja vršiti mjerenja šećera u krvi, krvnog pritiska i savjetovanje građana.

Ona je najavila i da će u četvrtak, 14. novembra od 17.00 časova u hotelu "Park" biti održan stručni skup namijenjen zdravstvenim radnicima i saradnicima, uz prisustvo predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i nacionalnog koordinatora za dijabetes Srpske Mirjane Bojić.

Markovićeva kaže da će u petak, 15. novembra, predavanje o dijabetesu biti održano u opštini Stanari, a po zahtjevu iz ove opštine.

"Raduje nas što se prepoznaje potreba za ovakvim predavanjima i u drugim lokalnim zajednicama", rekla je Markovićeva i dodala da je neophodno da svaka lokalna zajednica u Srpskoj ima udruženje koje se bavi dijabetesom i koja bi radila jedinstveno na nivou saveza.

Prema njenim riječima, na taj način moglo bi se uticati i na resorno ministarstvo da problem rješava sistemski i preventivno. "Da se djeci obezbijede neophodne pumpe, da svako dijete dobije mjerač šećera da ne mora da se bocka pred insulinsku terapiju", rekla je Markovićeva i dodala da Vlada Srpske mora naći model kako da sistemski pristupi rješenju problema oboljelih od dijabetesa s obzirom na veliki broj oboljelih.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se 14. novembra, a inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenule su Međunarodna dijabetološka federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih širom svijeta.