VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 16/11/2019

INTENZIVNA OBNOVA I UREĐENjE HRAMOVA

 

Zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, nedavno su počeli radovi i na obnovi crkve na srebreničkom pravoslavnom groblju posvećene Svetom arhangelu Mihailu, koja je znatno devastirana u ratu. U toku je zamjena krovne konstrukcije i postavljanje novog krova

 

Priredio: Miro PEJIĆ

SREBRENICA, 16. NOVEMBRA /SRNA/ - Na području opštine Srebrenica u posljednjih nekoliko godina intenzivirana je obnova i uređenje pravoslavnih hramova i njihovo živopisanje, kojima je obuhvaćeno pet bogomolja.

U posljednjoj deceniji u Srebreničkoj parohiji izgrađene su i uređene dvije nove crkve - u Podravanju i Dugom Polju.

Protojerej Aleksandar Mlađenović, starješina Crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, navodi za Srnu da je ovaj hram obnavljan tokom posljednje tri godine. Sa spoljašnjih i unutrašnjih zidova skinuti su oštećeni i ispucali malter i fasada, a postavljeni novi.

U potpunosti su obnovljene spoljašnjost i unutrašnjost hrama, saniran je krov, postavljen novi krst, ugrađena nova stolarija umjesto stare oštećene i deformisane.

"Izgrađena je i nadstrešnica iznad vrata crkve u Srebrenici, čija su velika ratna oštećenja u poslijeratnom periodu bila samo djelimično i improvizovano sanirana kako bi se vjerski život mogao organizovati. Čekalo se da se stvore bolji uslovi i obezbijede sredstva za generalno renoviranje, što je urađeno tokom posljednje tri godine, uz pomoć Božiju i dobrih ljudi", ističe Mlađenović.

Na Pokrov Presvete Bogorodice - 14. oktobra, krsnu slavu ove crkve, Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je obnovljeni hram u prisustvu velikog broja vjernika ovog kraja.

Mlađenović kaže da su okviru obnove crkve sanirane i opremljene službene prostorije.

"Ostaje nam da betoniramo trotoare i uredimo dvorište, čime ćemo završiti radove na obnovi srebreničke crkve, uređenju njenog izgleda i stvaranju boljih uslova za organizovanje duhovnog života u ovoj bogomolji", najavljuje Mlađenović.

Zahvaljujući pomoći Vlade Srbije, nedavno su počeli radovi i na obnovi crkve na srebreničkom pravoslavnom groblju posvećene Svetom arhangelu Mihailu, koja je znatno devastirana u ratu. U toku je zamjena krovne konstrukcije i postavljanje novog krova.

Predviđeno je da nakon Aranđelovdana, krsne slave ovog hrama, počne obnova njegovog enterijera.

"Uskoro će početi radovi i na živopisanju zidova novoizgrađene Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Dugom Polju, kao i elektrifikacija zvona u toj bogomolji", najavljuje Mlađenović.

Prema njegovim riječima, nakon trogodišnje aktivnosti dobijena je podrška i završava se konzervacija temelja i dijela otkrivenih zidova pravoslavne crkve iz šestog ili sedmog vijeka na brdu Borovac u srebreničkoj opštini.

Ostaci su otkriveni 2016. godine prilikom uređenja lokacije Crkvište, gdje je postavljen krst kod kojeg je planirano povremeno organizovanje molitve i služenje liturgije. Ispostavilo se da je postavljen uz zidinu nekadašnje crkve, neposredno iznad njenog oltara.

"Pod nadzorom arheologa Ivane Grujić iz Trebinja i Radivoja Arsića iz Valjeva konzervatorske radove privodi kraju neimar Rade Grujičić", priča paroh srebrenički.

On ističe da je obezbijeđena građa za izgradnju nadstrešnice iznad tog arheološkog nalazišta da bi ga štitila od padavina i različitih klimatskih uticaja.

Mlađenović navodi i da je ove godine završeno freskopisanje unutrašnjosti Hrama Svete velikomučenice Marine u Podravanju, koju je osveštao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Hrizostom.

Govoreći o obnovi, uređenju, konzervaciji i freskopisanju hramova na području Srebreničke parohije, čiji je starješina, protojerej Aleksandar Mlađenović izrazio je veliku zahvalnost Bogu i vjernom narodu, bez čije se pomoći, kako je rekao, sve ovo ne bi moglo uraditi.

Istakao je i pomoć opštine, kabineta predsjednika Republike Srpske, Mitropolije dabrobosanske, Vlade Srbije, kao i više privatnih preduzetnika koji su svojim prilozima finansirali nabavku materijala ili plaćanje određenih građevinskih radova.