VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura15/11/2019

OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA TRI MLADA BEOGRADSKA UMJETNIKA

 

PRIJEDOR, 15. NOVEMBRA /SRNA/ - U Galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru večeras je otvorena izložba skulptura mladih beogradskih skulptora i vizuelnih umjetnika Petra Đurića, Bogdana Dobrote i Koste Kolarića.

 

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević istakao je predstavljajući autore da su vajarske izložbe rijetke, ali vrijedne.

"Međutim, u ovoj našoj galeriji izlagali su Dragan Jovićević Macola, pa legenda srpskog vajarstva Zlatko Volarović, a oganizovali smo i festival crteža i muzike čija je tema bila vajarstvo i na kojem je 13 vajara vajalo u ovom prostoru", naglasio je Ilijašević.

On je dodao da su tri gostujuća autora, daroviti umjetnici mlađe generacije koji su završili Fakultet primenjenih umjetnosti u Beogradu kojima je ovo prva samostalna izložba.

"Moje skulpture malo podsećaju na zgrade i meni se sviđa da pratim kako se svetlost ponaša i prelama tako da je za moje radove najbitnije osvetljenje koje ako nije dobro ne može da se očita forma rada, skulpture", rekao je jedan od autora Kosta Kolarić.

Njegov kolega Petar Đurić rekao je da se na ovoj izložbi predstavlja solidnim opisom njegovog rada u posljednjih pet-šest godina rađenih uglavnom od kamena, gvožđe do kombinovane tehnike kao što su polimerne gline.

"Radovi su interaktivne forme, a neki su i klasično vajanje, tako da ima od svega po nešto", rekao je Đurić, dodajući da je već pet godina želio da izlaže u ovoj galeriji budući da su mu i roditelji porijeklom iz Prijedora.

Bogdan Dobrota rekao je novinarima da se prijedorskoj publici predstavlja reljefima i skulpturama, te da je fasciniran drevnim civilizacijama o kojima, smatra, i danas znamo jako malo.

"Otud i ti materijali koje koristim, a koji podsećaju na neke drevne civilizacije, a po formi na neke futurustičke oblike tako da pokušavam da stvorim neki mistiku na djelima koje radim i da povežem to drevno i futurističko", rekao je Dobrota.

Izložba skulptura ovih mladih umjetnike biće otvorena u Galeriji "Sreten Stojanović" do 15. decembra.