VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo16/11/2019

OBILJEŽENO 14 GODINA OD STRAVIČNOG POŽARA U DOMU KULTURE

 

GRADIŠKA, 16. NOVEMBRA /SRNA/ - U Gradišci je danas obilježeno 14 godina od smrti tri radnice preduzeća "Simpo-SIK" - Gordane Ždero, Biljane Plotan Šešum i Dijane Ećimović, koje su stradale u požaru u bivšem Dom kulture "Veljko Čubrilović".

 

Tim povodom služen je pomen i položeni su vijenci i cvijeće na spomen-ploču kod Kulturnog centra.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je sjećanje na tri tragično stradale sugrađanke opomena da nadležni moraju da vode računa o sigurnosti javnih objekata i bezbjednosti građana.

"Moramo da priznamo svoje greške. Izvukli smo pouke da moramo posvetiti pažnju protivpožarnoj sigurnosti svih javnih objekata, da vodimo računa o njihovom održavanju i jačamo vatrogasnu jedinicu", rekao je Adžić.

On je istakao da lokalna uprava preduzima potrebne mjere da smanji rizik od sličnih katastrofa i dodao da je ljudski faktor ključan u sprovođenju mjera sigurnosti.

"Ne znači ništa ako samo na papiru i u pravilnicima imate te mjere, jer čovjek mora da provede i u djelo", naglasio je Adžić.

Zbog neispravnih elektroinstalacija u nekadašnjem Domu kulture "Veljko Čubrilović" 16. novembra 2005. godine izbio je požar u kojem su poginule tri radnice preduzeća "Simpo-SIK", dok se skokom sa drugog sprata od sigurne smrti spasio Živko Šukalo.

Šukalo kaže da ne može da zaboravi dešavanja od prije 14 godina i stradale koleginice.

On je istakao da žrtve ovog požara treba da budu opomena da se u budućnosti ne dozvoli da bilo kakav propust dovede do slične tragedije.

U požaru u gradiškom Domu kulture izgorio je gotovo cijeli knjižni fond Narodne biblioteke, nekoliko ateljea i brojni umjetnički eksponati.

Nekoliko godina kasnije, na temeljima izgorjelog Doma kulture, izgrađen je današnji Kulturni centar Gradiška.