VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/11/2019

RESTITUCIJI SE NAZIRE KRAJ

 

BEOGRAD, 17. NOVEMBRA /SRNA/ - Vraćanje imovine u naturi, oduzete poslije Drugog svjetskog rata, u Srbiji će biti okončano u naredne tri do tri i po godine, a tamo gdje vraćanje nije moguće isplata novčanog obeštećenja počinje dogodine, izjavio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

 

On je naveo da je bivšim vlasnicima i zakonskim nasljednicima do sada vraćeno ukupno 6.706 objekata površine 506.000 metara kvadratnih, odnosno 4.651 poslovni prostor, 997 stanova i 1.058 zgrada, dok je rješenjima vraćeno oko 435 hektara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, oko 58.520 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 5.755 hektara šuma i šumskog zemljišta.

"U završnoj smo fazi naturalne restitucije. Bivši vlasnici su podneli 75.000 zahteva za vraćanje imovine. Do danas u predmetima imamo 76 odsto donetih odluka i po dinamici kako radimo u narednih tri do tri i po godine imaćemo 100 odsto donetih odluka", rekao je Sekulić za beogradsku "Politiku".

On navodi da je crkvama i vjerskim zajednicama vraćeno oko 98 odsto imovine i da je crkvena restitucija pri kraju da ima dosta složenih predmeta koji se nalaze na odlučivanju u Upravnom i Vrhovnom sudu.

"Zakonom o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama vraćeno je pravo svojine na ukupno 60.136 hektara zemljišta, od čega 27.550 hektara šuma i oko 32.586 hektara poljoprivrednog zemljišta na ukupno 92.560 metara kvadratnih objekata", naveo je Sekulić.

Kada je riječ o primjeni Zakona o otklanjanju imovine žrtava Holokausta koje nemaju živih nasljednika, Sekulić ističe da je Srbija jedina država u Evropi koja ima takav zakon i navodi da je procijenjena vrijednost vraćene imovine jevrejskim opštinama oko 19 miliona evra.

Vraćeno je i 7,6 miliona evra imovine u skladu sa Zakonom o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama.

"Ukupna vrednost imovine koja će biti vraćena zajedno s ukupnim iznosom koji će Srbija isplatiti Savezu jevrejskih opština na ime finansijske podrške iznosi više od 65 miliona evra", navodi Sekulić.

Kada je riječ o novčanom obeštećenju vlasnika imovine koja ne može biti vraćena, Sekulić navodi da je ta imovina procijenjena na 13,4 milijardi evra.

On napominje da su kapaciteti države takvi da je nemoguće isplatiti taj iznos u potpunosti i navodi da je za te namjene određeno dvije milijarde evra, koje će biti isplaćene s korigovanim koeficijentom, tako da ukupno obeštećenje po osnovu oduzete imovine jednog vlasnika ne može preći iznos od 500.000 evra.

"Nijedna država nije u potpunosti obeštetila stare vlasnike", rekao je Sekulić.