VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/11/2019

PRILIKA DA IZRAELSKA JAVNOST SAZNA VIŠE O STEPINCU I JASENOVCU

 

BEOGRAD, 18. NOVEMBRA /SRNA/ - Izraelski istoričar David Sorockin izjavio je uoči međunarodne naučne konferencije o Jasenovcu koja se održava u Jerusalimu, da uloga kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ nije poznata izraelskoj javnosti, koja nije svjesna kome je podignuta memorijalna ploča u tom gradu, što bi konferencija mogla da promijeni.

 

"Izraelci su veoma osjetljivi na ta pitanja i kada jednom do izraelske javnosti dopru te informacije siguran sam da će ljudi biti objektivni", rekao je Sorockin za "Politiku".

Juval Elbašan, dekan Pravnog fakulteta ONO akademskog koledža u Jerusalimu na kojem će danas biti otvoren srpsko-jevrejski centar, naglašava da su Jevreji mnogo govorili i istraživali o Holokaustu, ali kroz jedinstvenu prizmu - uglavnom o Aušvicu i Bergen-Belsenu, a da je sada možda vrijeme, ne da prestanu da uče o Aušvicu, nego da pogledaju i Jasenovac.

On je rekao da nije znao ništa o Stepincu, niti o značenju spomen-ploče u Jerusalimu.

Elbašan kaže da postoje paralelne linije između Izraelaca i Srba na mnogo načina.

"Između ostalog, obje nacije su bile žrtve, a u posljednje dvije decenije su postale `druga strana`. Zabrinjava da smo mi žrtve nepravde u Drugom svjetskom ratu sada nekako optuženi kao i vi da smo neprijatelji pravde", naveo je Elbašan.

Prema njegovim riječima, to je ipak politički nivo, a nauka je bezbjedna zona za istinu.

"I u toj bezbjednoj zoni možemo zajedno da istražujemo mi, Beogradski univerzitet, naši studenti i profesori, jer ponovo govorimo istim jezikom", rekao je Elbašan.

Alojzije Stepinac bio je kardinal u NDH u vrijeme kada su počinjeni strašni zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim.

Istraživač Instituta za Holokaust "Šem olam" u Izraelu Gideon Grajf predsjedavaće međunarodnoj naučnoj konferenciji o Jasenovcu koja će biti održana u Jerusalimu od sutra do 22. novembra, a biće završena donošenjem jerusalimske deklaracije o Jasenovcu.

Kako je ranije najavljeno, u organizaciji Srpsko-hebrejskog centra na ONO univerzitetu u Jerusalimu, biće priređena tri značajna događaja - konferencija o Jasenovcu, otvaranje srpsko-jevrejskog centra za izučavanje srpskog jezika, kulture i istorije, te postavljanje memorijalne ploče u čast Svetog Save povodom 790 godina od njegovog prvog hodočašća u Jerusalim.