VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/11/2019

ZAŠTITITI SRPSKE BOGOMOLJE OD SKRNAVLJENjA

 

BEOGRAD, 18. NOVEMBRA /SRNA/ - Srpska lista apelovala je da međunarodna zajednica najodlučnije stane u zaštitu srpskih bogomolja na Kosovu i Metohiji nakon što je emitovan video-spot koji je albanska pjevačica Albana Azizi snimila u Crkvi Svetog Nikole na tvrđavi na Novom Brdu.

 

U ove stranke ističu da će o ovim vandalskim napadima na istorijske i vjerske objekte Srba informisati Unesko i ostale međunarodne organizacije koje se bave zaštitom kulturnih i vjerskih spomenika, kao i cijeli hrišćanski svijet.

"Skrnavljenje svetinja i objekata Srpske pravoslavne crkve /SPC/ pokazuje bestidno ponašanje kojima se na krajnje uvredljiv način tretira srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

U saopštenju se posjeća da je i Hram Hrista Spasitelja u Prištini bio izložen seriji vandalizama koji su kulminirali, takođe, snimanjem video-spota /Ere Istrefi/.

"Politika" danas piše da Radio-televizija samoproglašenog Kosova spot Azizijeve emituje u udarnim terminima, te da Albancima to ne smeta iako Hram Svetog Nikole svojataju i oni i katolička zajednica na Kosmetu.

List navodi da je, s druge strane, za SPC taj hram svetinja i da je u njegove temelje položena povelja, te da u pravoslavlju nema desakralizacije i da "jednom sagrađena crkva uvijek ostaje crkva".