VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/11/2019

ŠIROM SRBIJE U PRODAJI BOMBONjERA U OBLIKU "VELIKE ALBANIJE"

 

BEOGRAD, 19. NOVEMBRA /SRNA/ - Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima bombonjere "Kamila" u kojoj su bombone poredane u obliku mape "velike Albanije", a na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova", čime se krši Ustav Srbije, u kojem u preambuli piše da je Kosmet dio države, kao i preporuke Ministarstva trgovine Srbije, prenose "Večernje novosti".

 

Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je za "Večernje novosti" da ovakve stvari ne bi smjele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što prije morao da bude sklonjen sa rafova.

On je naveo da je stav Srbije po pitanju Kosmeta jasan, kao i Ustav Srbije, zbog čega proizvodi sa kosovskom deklaracijom ne bi smjeli da se prodaju.

"Sve mi je ovo dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to bombonjera ima oblik `velike Albanije`, što je direktna provokacija za svakog našeg građanina", rekao je Zubenica.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije su ocijenili da je ovakav način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana.

Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvom načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo pažljiviji i rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način.