VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/11/2019

BORENOVIĆ: IMENOVANjE TEGELTIJE - REZULTAT ODLUKE DA SE AKTIVIRA MAP

 

BANjALUKA, 19. NOVEMBRA /SRNA/ - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da je današnje imenovanje Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara "rezultat odluke da se u sjedište NATO-a u Brisel pošalje prvi dokument kojim se aktivira Akcioni plan za članstvo /MAP/ BiH u tom vojnom savezu".

 

"Lider SNSD-a Milorad Dodik je time odlučio da Republika Srpska i BiH idu u NATO", rekao je Borenović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Borenović je optužio SNSD da je, kako kaže, pogazio odluke Narodne skupštine, među kojima je i Rezolucija o vojnoj neutralnosti.

On je dodao da "SNSD i Dodik nakon ove odluke ne mogu da se nazivaju braniocima interesa Srpske".

"Šta god da je sadržaj dokumenta nazvanog kao Program reformi BiH, on aktivira članstvo BiH u NATO. Dakle, ulazi se u viši oblik saradnje sa tim savezom. To je odluka SNSD-a, HDZ BiH i SDA", rekao je Borenović i dodao da će dogovori na tom planu uslijediti najvjerovatnije naredne sedmice "kada se budu odigrale stvare u vezi sa formiranjem Savjeta ministara".

Borenović je upitao da li će predstavnici vlasti Srpske odgovarati u skladu sa Krivičnim zakonikom jer u ovom slučaju nisu poštovali odluke parlamenta Srpske.

On je rekao da je Komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH za pripremu izbora Savjeta ministara izabrana još lani, ali da nije konstituisana s obzirom da nije izabrano njeno rukovodstvo.

"Članovi Komisije su izabrani, a njome predsjedava najstariji poslanik. On je iz srpskog kluba i može je u vezi sa izborom Savjeta ministara sazvati u svakom momentu", dodao je Borenović.

Odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Tegeltije biće dostavljena u dalju proceduru Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U saopštenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je donesena odluka da će u NATO sjedište u Briselu biti dostavljen dokument Program reformi BiH.

"Dokument će biti dostavljen dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara", naglašava se u saopštenju.