VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika05/12/2019

IMPERATIV U RADU - RAZVOJ ENERGETSKIH POTENCIJALA I SAOBRAĆAJNA INFRASTRUKTURA

 

SARAJEVO, 5. DECEMBRA /SRNA/ - Zoran Tegeltija, čije bi imenovanje za predsjedavajućeg Savjeta ministara trebalo da bude potvrđeno na današnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, naglasio je da razvoj energetskih potencijala BiH mora biti imperativ u budućem radu Savjeta ministara.

 

Iznoseći ekspoze pred poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu, Tegeltija je naglasio da je stabilan energetski sektor pitanje stabilnosti, bezbijednosti i samostalnosti društva, a tek onda komercijalno pitanje.

"BiH su nužno potrebna pametna ulaganja koja će značajnije i ciljano pokrenuti ekonomsku aktivnost, a gdje sektor energetike ima veliku ulogu. Domaći i evropski energetski kontekst u trenutnom razdoblju pun je velikih odluka, izazova i neizvjesnosti. Zemlje EU predvode provođenje politike čiste energije, značajno mijenjajući energetske paradigme, regulatorne mehanizme i investicione potrebe. Okvirna energetska strategija BiH do 2035. godine daje smjer razvoja energetike u BiH, te traži pravi balans u kontekstu 'energetske trileme'", rekao je Tegeltija.

Navodeći da je svjestan ograničenja koja stoje pred Savjetom ministara u oblasti energetike, Tegeltija smatra da je pokretanje investicionih ulaganja, tržišnih i regulatornih reformi u svim segmentima energetike, podržanih s čvrstim i strukturiranim provođenjem od svih ključnih učesnika, od kritične važnosti za BiH.

On je naglasio da se smjernice za razvoj energetike u BiH baziraju na politikama održivog razvoja kroz tri aspekta - sigurnost snabdijevanja,
konkurentnost cijena i politiku dekarbonizacije, odnosno čišće energije.

"Jasan smjer razvoja energetike važan je preduslov za jačanje investicionih aktivnosti u energetici, što će posljedično dovesti i do rasta investicionih aktivnosti i u drugim, povezanim privrednim granama, te imati širi pozitivan učinak na cjelokupnu ekonomiju", ocijenio je Tegeltija.

Kada je riječ o oblasti saobraćaja, Tegeltija je u ekspozeu naveo da ta oblast mora doprinijeti održivom i stabilnom ekonomskom razvoju kroz četiri opšta cilja, a to su: osigurati institucionalnu efikasnost, finansijsku održivost, podsticanje ekonomskog razvoja i rješavanje ekoloških i društvenih uticaja.

"Ova četiri cilja moraće biti postignuta kroz specifične akcije u skladu sa potrebama i specifičnostima Republike Srpske, FBiH i Brčko distrikta", pojasnio je Tegeltija.

Imajući u vidu poziciju Savjeta ministara u procesu izgradnje ključnih saobraćajnica, Tegeltija je naveo da će novi Savjet ministara uraditi sve da obezbijede potrebna finansijska sredstva za izgradnju, te grantove koji će biti podrška entitetima, i na taj način će obezbijediti sve potrebne uslove za finansiranje najznačajnijih projekata u oblasti saobraćajne infrastrukture.

Prema njegovom mišljenju, ključni prioriteti u BiH u narednom periodu odnose se na završetak izgradnje Koridora "Pet ce", izgradnju auto-puteva Beograd-Sarajevo i Vukosavlje-Brčko-Bijeljina, izgradnju mosta preko rijeke Save u Gradišci, puštanje u saobraćaj mosta "Bratoljub" u Bratuncu, te uspostavljanje plovnosti rijeke Save.

"Uspostavljanje putnih komunikacija sa susjednim zemljama i završetak ključnih putnih pravaca unutar BiH, u saradnji sa entitetima, biće još jedan od glavnih prioriteta u radu Savjeta ministara", zaključio je Tegeltija. /nastaviće se/tp/db