VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika05/12/2019

LAZANSKI: POSTOJI PLAN O ZAJEDNIČKOJ PROIZVODNjI ORUŽJA

 

BEOGRAD, 5. DECEMBRA /SRNA/ - Postoji plan da Srbija i Rusija zajedno proizvode oružje, uključujući i složenije borbene sisteme, izjavio je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski.

 

Lazanski je nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina u Sočiju rekao za "Sputnjik" da plan postoji, ali da ruski predsjednik nije konkretno otkrio o čemu je riječ.

"Putin nije ništa precizirao, ali mogli bismo da radimo verovatno neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije, točkaše. Mogli bismo da sarađujemo na izradi kompletnog vozila ili nekih delova tih vozila", rekao je Lazanski.

Prema njegovim riječima, tu bi se moglo naći prostora za komplementarnost dvije industrije.

"Mislim da se radi i o teškim kamionima koji bi bili istovremeno za vojne i civilne svrhe. To je nešto što je predsednik Putin pomenuo", rekao je Lazanski.

On je naveo da Srbija kamione "kamaz" uvozi iz Rusije kao vozila koja na sebi nose samohodnu haubicu "noru 52B".

"Treba da vidimo da li tu ima prostora da se radi, a mislim da ima", rekao je Lazanski, dodajući da postoji i plan zajedničke proizvodnje nekih složenijih borbenih sistema.

On je, sumirajući rezultate Vučićeve posjete Rusiji, ocijenio da je posjeta bila kratka, ali efikasna.

"Obuhvaćeno je nekoliko tema, od energetike preko pitanja Kosova i vojnotehničke saradnje, do podrške Rusije Srbiji u svim međunarodnim forumima, posebno u Savetu bezbednosti", naveo je Lazanski.