VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika06/12/2019

ANĐELKOVIĆ: TIHA MIRNODOPSKA AGRESIJA AMERIKE

 

BEOGRAD, 6. DECEMBRA /SRNA/ - Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da se SAD prema Srbiji ponašaju kao neka vrsta agresora, te da sada sprovode tihu mirnodopsku agresiju, podržavajući albanski separatizam.

 

"Deluje cinično kada nam Amerika, koja radi protiv naših interesa, deli savete na koji način treba da sarađujemo sa onima koji su nam prijatelji i podrška", rekao je Anđelković povodom najnovijih "opomena" koje je izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer uputio Beogradu povodom vojne saradnje sa Rusijom, te njegovog viđenja "normalizacije" odnosa sa Prištinom.

Anđelković je za "Večernje novosti" rekao da Srbija, ako je suverena zemlja, ne smije da se obazire na takve stavove Vašingtona jer bi time samo oslabila svoju odbrambenu poziciju.

Diplomata Zoran Milivojević ocijenio je da primjedbe SAD na vojnu saradnju Beograda i Rusije nisu iznenađenje jer je Vašington veoma fokusiran na region, prije svega na suzbijanje onoga što oni nazivaju "malignim uticajem" Moskve.

"Istupanje Palmera nije slučajno i treba računati na to da će Srbija i u narednom periodu biti pod pritiscima i da će dobijati različita upozorenja od SAD", smatra Milivojević.

On je naveo da za SAD nije problem samo saradnja Beograda sa Rusijom, već i sa Kinom.

"U Sočiju je nedvosmisleno potvrđeno da je naše strateško partnerstvo stabilno, a napravljeni su i važni dogovori u oblasti energetike, infrastrukture i vojne industrije. Predsednik Rusije Vladimir Putin porukama u vezi sa Kosmetom otišao je i lestvicu više, poručivši da će podržati svako kompromisno rešenje koje odgovara Srbiji", ukazao je Milivojević.