VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika06/12/2019

SRBIJA DA BUDE PRVA EVROPSKA ZEMLJA KOJA JE PRIZNALA KRIM

 

BEOGRAD, 6. DECEMBRA /SRNA/ - Šef Komiteta Skupštine Krima za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Jurij Gempelj poručio je u Beogradu da Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa priznavanjem Krima kao dijela Rusije.

 

On je naveo da bi priznavanje Krima kao dijela Rusije otvorilo nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa, prenosi "Sputnjik".

"Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krimljana. Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa tim pitanjem", naglasio je Gempelj.

Gempelj, koji je u krimskoj delegaciji koja boravi u Srbiji, rekao je da se do sada susreo sa mnogim predstavnicima srpskih vlasti i da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

Krim je postao ruski region poslije referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.

Za ujedinjenje je glasalo 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja, a predsjednik Rusije Vladimir Putin tada je poručio da je "pitanje Krima konačno zatvoreno".

Ukrajina, međutim, to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.