VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo06/12/2019

IZ SIRIJE ĆE BITI DEPORTOVANI OPASNI DžIHADISTI

 

BANjALUKA, 6. DECEMBRA /SRNA/ - Među devetoricom bivših pripadnika terorističke "Islamske države" koji iz Sirije treba da budu deportovani u BiH su četvorica za kojim je raspisana crvena Interpolova potjernica, od kojih se dvojica terete za organizovanje terorističke grupe, objavile su "Nezavisne novine".

 

Ranije je najavljivano da će povratnici sa stranih ratišta po slijetanju aviona na sarajevski aerodrom biti uhapšeni i predati u nadležnost Tužilaštva BiH, a to su: Armin Čurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidi, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko.

Senad Kasupović /39/, koji je rođen u Velikoj Kladuši, nalazi se na Interpolovoj crvenoj potjernici jer ga terete za organizovanje terorističke grupe.

On je 2013. godine otišao u Siriju preko Istanbula. Bio je i pripadnik jedinice "Komandosi Bajre Ikanovića", koja je poznata i pod imenom "El akas".

Kasupović je pod imenom Muatesim ratovao na području grada Kobane, te u iračkom gradu Bidži, dok je posljednje godine proveo u Raki, gdje je i zarobljen, navode "Nezavisne novine".

Jasmin Keserović /25/, koji je rođen u Zavidovićima, prema Interpolovoj crvenoj pojernici, terete ga za organizovanje terorističke grupe.

"Nezavisne novine" navode da je riječ o veoma radikalnom mladiću, koji je bio nastanjen u mjestu Hajdarevići. Keserović, zvani Muhamed, otišao je u džihad zajedno sa Bajrom Ikanovićem i Midhatom Đonom 23. januara 2013. godine.

On se na video-snimku, koji su "Nezavisne" ranije imale na uvid, pojavljuje pod imenom Abu Muhamad al Bosni.

Miralem Berbić /65/, rođen je u Pepelarima, kod Zenice, a na Interpolovoj crvenoj potjernici se nalazi zbog ilegalnog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

On je u Siriju otišao 29. avgusta 2014. godine preko Istanbula, u koji je otputovao avionom iz Sarajeva.

Hamza Labidi ima 21, a rođen je u Zavidovićima. Na Interpolovoj crvenoj potjernici terete ga za ilegalno formiranje i pridruživanje paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Emir Ališić je Labidijev očuh i u Siriju je otišao u decembru 2013. godine. Boravio je na području Azaza. Kako je ranije objavljeno, bio je pripadnik jedinice Gorana Pavlovića, a držao je linije prema Oslobodilačkoj vojsci Sirije.

Armin Čurt /22/ otišao je avgusta 2015. godine u Istanbul, a odatle u Siriju a, kako je ranije objavljeno, jedan je od državljana BiH koji su se aktivno borili u redovima terorističke organizacije "Islamska država".

Čurt je, kako je rečeno, uspio da pobjegne iz zarobljeništva u Siriji, gdje je dospio nakon što su ga uhvatili pripadnici snaga protivterorističke koalicije predvođene SAD.

On je bio među licima koja su još u aprilu iz Sirije trebalo da budu deportovana u BiH na osnovu sporazuma sa američkim vlastima, ali je pobjegao je iz zarobljeničkog dijela kampa "Roj", koji nadziru pripadnici koalicionih snaga.

Muharem Dunić, /45/ rođen u Kuprešanima, kod Jajca. Kako su mediji objavili, Dunić se ranije nalazio u kampu "Al Havl", u blizini grada Hasake, u sjeveroistočnoj Siriji.

Armin Dželko /29/ ima prebivalište u Hadžićima. U Siriji je ratovao pod imenom Abdulah Rus. Bio je pripadnik jedinice "Komandosi", kojom je komandovao državljanin BiH Bajro Ikanović, koji je poginuo u Siriji. Boravio je na području Rake, gdje je i zarobljen, navode "Nezavisne novine".

O Emiru Markoti se malo zna jer nema detaljnijih podataka.

Na sajtu Interpola se navodi da je trenutno na snazi 58.000 crvenih potjernica, od kojih 104 za lica rođena u BiH. Od ukupnog broja crvenih potjernica 7.000 su javne.

Crvena Interpolova potjernica raspisuje se kada osumnjičeni ili osuđeni za krijumčarenje oružja, droge, za terorizam, ratne zločine nestanu bez traga.

Na osnovu te potjernice oni u inostranstvu mogu da budu uhapšeni i isporučeni zemlji koja ih goni.

Deportacija ovih ratnika iz Sirije bila je planirana za sutra, ali je odgođena do daljeg zbog, kako je saopšteno iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, iz iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u toj bliskoistočnoj zemlji.

Osim devetorice džihadista u Sarajevo bi trebalo da sleti i sedam žena, te osmoro djece.