VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo10/12/2019

IGORU JURIĆU NAJVIŠE POKRAJINSKO PRIZNANjE IZ OBLASTI LJUDSKIH PRAVA

 

NOVI SAD, 10. DECEMBRA /SRNA/ - Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", dobitnik je novoustanovljenog, najvišeg pokrajinskog priznanja iz oblasti ljudskih i manjinskih prava "LJudevit Mičatek".

 

Juriću je priznanje danas u Novom Sadu uručio predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović.

Čestitajući prvom dobitniku ovog priznanja za istrajnu i dosljednu borbu za očuvanje prava na život djeteta i za inicijative koje je preduzimao, Mirović je naglasio Jurićevu snagu djela proisteklu iz lične tragedije.

"Jurić je kroz ličnu i porodičnu tragediju koja je postala i tragedija svih nas, snagom svog dela, uspeo da nam osvetli put kojim treba da idemo u budućnosti i da ovu važnu oblast zaštite prva deteta na život postavimo u prvi plan", rekao je Mirović.

Jurić je rekao da mu je ovo priznanje jedno od najdražih u životu.

"Ovo je za mene jedno od najvećih priznanja koje sam dobio u životu i čast mi je što sam danas u Pokrajinskoj vladi. Posebno hvala predsedniku Miroviću jer bez njegove podrške ne bismo mogli da realizujemo brojne programe i inicijative naše fondacije. Nastavljamo sa ovim poslom, a cilj nam je da se ukaže na ljudska prava žrtava", naveo je Jurić.

Priznanje "LJudevit Mičatek" ustanovljeno je odlukom Skupštine Vojvodine na inicijativu Pokrajinske vlade, a dodjeljuje se povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava koji je istovremeno i datum od pokrajinskog značaja.

Petnaestogodišnju djevojčicu iz Subotice Tijanu Jurić, kćerku Igora Jurića, u noći između 25. i 26. jula 2014. godine ubio je mesar iz Surčina Dragan Đurić na izuzetno svirep i brutalan način u blizini sela Bajmok.

Tijanino tijelo pronađeno je 7. avgusta na smetljištu u naselju Čonoplja u opštini Sombor.